Gazdaság

KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS A MATÁVNÁL – Radikális fogyókúra

A liberalizációra történő felkészüléssel és a vezetékes hívások árbevételének csökkenésével indokolja a Matáv vezetése a cégen belüli átszervezéseket és elbocsátásokat.

KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS A MATÁVNÁL – Radikális fogyókúra 1Óriási üzlet volt a gőzmozdonygyártás a múlt században, az akkori technikai színvonal csúcsát testesítette meg; azok a cégek azonban, amelyek nem tudtak időben átállni korszerűbb dízel- vagy villanymozdonyok gyártására, eltűntek a süllyesztőben – indokolta a stratégiaváltás szükségességét Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója. Hozzátette: “A távközlés ma hasonló korszakváltás előtt áll.”

A közelmúltban bejelentett átszervezési program keretében közel 2 ezer embert bocsátanak el a ma még részleges monopolhelyzetben lévő távközlési cégtől. A bejelentést megelőzően a telekommunikációs részvény árfolyama néhány napra az orosz válság (1998 augusztusa-szeptembere) óta nem látott mélységbe, 900 forint közelébe csökkent. Igaz, ez nem egy csapásra következett be, a tőzsdei kurzus az év eleji 2500 forintot is meghaladó csúcs óta folyamatosan esett. A novemberi zuhanás mégis drasztikus volt, hiszen az annak nyomán kialakult érték dollárban számolva alatta maradt az 1997. őszi – szintén nem a legkedvezőbb tőkepiaci körülmények között végrehajtott – tőzsdei bevezetéskori 700 forintos jegyzési árfolyamnak.

ESÉSLATOLGATÁS. Az áresés egyesek szerint azért következett be, mert a társaság fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom szórta ki részvényeinek egy részét a tőzsdén keresztül. Mások úgy vélik, a novemberi tőzsdei zuhanás miatt likvidált lombardhitelek fedezetéül szolgáló – árlimit nélkül piacra dobott – papírok nyomták ilyen mélyre az árat.

Az, hogy pontosan kik álltak az eladások mögött – a tőzsde természetéből kifolyólag – valószínűleg soha nem fog kiderülni. A költségcsökkentési program bejelentése és a mélybe süllyedő kurzus mindenesetre arra utal, hogy gondok lehetnek a hazai távközlési óriás háza táján.

A képet árnyalja, hogy nem a Matáv volt az egyetlen európai telekom cég, amelynek árfolyama szignifikánsan csökkent ebben az évben. Sőt, mint Várkonyi Gergely, az ING Barings Londonban dolgozó elemzője rámutat, az 50 százalékot meghaló mértékű árfolyamesés “a szektoron belül nem is számít igazán rossz eredménynek”. A Matáv valójában együtt mozgott a többi európai telefontársasággal. Mindez az egész szektor befektetői megítélésének megváltozását tükrözi. Azonkívül ebben az időszakban a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett többi nagy cég árfolyama is alábbszállt.

A befektetői kiábrándulásban nagy szerep jutott a harmadik generációs mobiltelefon (UMTS) szolgáltatásokra Nyugat-Európa-szerte megrendezett tenderek vegyesen megítélt eredményeinek.

E rendszerek mobiltelefonos internet-hozzáférést tesznek lehetővé, nagy kérdés azonban, mutatkozik-e komoly igény, illetve tudnak-e a távközlési cégek keresletet generálni erre a termékre. A legtöbb országban horribilis összegeket fizettettek meg a koncessziók fejében, aminek következtében Czakó Gáspár szerint a “nyertes” társaságok 5-7 évig nem lesznek képesek profitot termelni. Ráadásul az UMTS tenderek értékelésére éppen akkor került sor, amikor megtört a befektetőknek az Új Gazdaság töretlen fejlődésébe vetett hite.

Elemzői véleményekVÁRKONYI GERGELY, ING Barings:

“A tervbe vett intézkedések stratégiai hatása mindenképpen pozitív. Ugyanakkor ezen döntések pénzügyi hatását nagyon nehéz értékelni, mivel nem tudni, hogy mekkora céltartalék-képzést tesznek szükségessé az elbocsátások és az ahhoz kapcsolódó végkielégítések az idei évben, mekkora lesz a gyorsított leírás jövőre, s mikor jelentkeznek az átszervezés költségei. Ezekre a kérdésekre a menedzsment nem adott pontos választ.”

CZAKÓ GÁSPÁR, Takarékbróker: “Nem látni pontosan, hogy az átszervezések és a létszámleépítés következtében mekkora lehet a jövő évi megtakarítás. A Matávnak azonban már beütemezett kiadásokkal kell számolnia jövőre. Ilyen például a Westelre szóló opció lehívásából eredő kötelezettség. A kiadásokat növelheti a macedón távközlési vállalatra beadott privatizációs pályázat elnyerése. Mint ismeretes, a Matáv egy konzorcium részeként 300 millió dollárt ajánlott a macedón társaság 50 százalékáért; ez az ár alacsony. Az utóbbi hetekben emellett romlottak a fenti tranzakciók finanszírozási lehetőségei is, amihez hozzájárul a telekom szektor kedvezőtlenebb megítélése mellett az is, hogy a balkáni terjeszkedést nem biztos, hogy ugyanolyan feltételekkel finanszírozzák a hitelezők, mint a Matáv magyarországi tranzakcióit. Ugyanakkor a jelenlegi piaci helyzetben, 1200 forint körüli árfolyamon a részvénykibocsátással történő finanszírozás is nehezen képzelhető el. Már csak azért sem, mert minden intézményi befektető óvatos a távközlési részvényekkel.”

VÁLTÁS. A Matáv azonban “szerencsére” még nem adott be UMTS pályázatot. Árfolyamának együttmozgása a szektorhoz tartozó cégekével, különösen az anyacég, a Deutsche Telekom – Németországban csak T-részvénynek becézett – papírjával indokoltnak tűnik ugyan a magyar tőkepiac ismeretében, de a radikális költségcsökkentés elhatározását mégsem magyarázza. Márpedig az egyik legnagyobb magyar cég méltán elismert menedzsmentje bizonyára alapos okkal szánja el magát ilyen lépésre. Straub Elek egyenesen stratégiaváltásról beszél; mint fogalmazott, a vezetékes vonalak száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban. Mára azonban a vezetékes lefedettség olyan szintet ért el, ahonnan nagyobb mértékben már nem lehet tovább növekedni. Ezen a területen befejeződött a gyors felfutás korszaka. Erőforrásaikat azokra a területekre koncentrálják, ahol továbbra is jelentős bővülés várnak, ezek a mobil távközlés, az internet, az adatátvitel és a regionális terjeszkedés.

Elemzők már az idén nyáron, a féléves eredményeket tartalmazó gyorsjelentés publikálása után figyelmeztettek, hogy a Matáv számai elmaradnak a várakozásoktól. Természetesen ez távolról sem azt jelentette, hogy a cég veszteséget termel, de lelassult a profitnövekedés üteme. Annak ellenére, hogy a mobil üzletágból származó árbevétel dinamikusan erősödött. Az adatátviteli szolgáltatások bevétele is jelentősen bővült, de ennek az üzletágnak a teljes forgalmon belül még mindig kicsi a súlya, ráadásul ez a legélesebb versenynek kitett terület. Figyelmeztető jel továbbá, hogy a hagyományos telefon üzletág árbevétele kismértékben, 1,4 százalékkal csökkent. Fontos azt is tudni, hogy a 2002-es liberalizáció után ezen a piacon is versenytársak megjelenésével kell számolnia a Matávnak.

A társaság által bejelentett átszervezés és költségcsökkentés célja éppen a vonalas üzletág hatékonyságának javítása és az erőforrások átcsoportosítása a várhatóan gyorsabban bővülő területekre. A csomag a korábbi fejlesztésekhez szükséges, de stagnáló vonalszám mellett már fölösleges létszámleépítésén és átcsoportosításán túl szükséges átszervezéseket és az analóg távközlési berendezések gyorsított leírását is tartalmazza. Mindez a menedzsment számításai szerint várhatóan 13-15 milliárd forinttal terheli meg a Matáv idei negyedik negyedévi eredményét. A megkérdezett elemzők üdvözlik a tervbe vett intézkedéseket (lásd külön).

Straub Elek kiemelte, hogy a Matáv nemzetközi összehasonlításban a legkevésbé eladósodott távközlési társaságok közé tartozik. A fenti tranzakciók finanszírozása nem jelent gondot a cégnek. A hitelminősítő intézetek a Matávnak adott “A” besoroláskor már számoltak ezekkel a várható hitelfelvételekkel. Straub szerint pénzügyi helyzetük nem teszi szükségessé, hogy a Matáv vagy valamelyik leányvállalata a tőkepiacról finanszírozza magát. Ennek a jelenlegi tőzsdei árak mellett amúgy sem lenne értelme.

Várkonyi szerint negatívan hatott a magyar távközlési cég árfolyamára az is, hogy a Deutsche Telekommal egy konzorciumban részt vevő Ameritechet kivásárló szintén amerikai SBC – élve eladási opciójával – kiszállt a Matáv-befektetésből. Sok angolszász pénzügyi befektető ugyanis abban bízott, hogy az amerikai szakmai tulajdonos, amely elsődlegesen a pénzügyi mutatók javításában érdekelt, ellensúlyozni tudja a regionális terjeszkedést és akvizíciókat szorgalmazó német tulajdonost.

EREDMÉNYVITA. A Matáv jövőbeli várható eredményeit illetően megoszlik az elemzők véleménye. Czakó Gáspár szerint a jövő évi beruházások és a 2002-es liberalizáció miatt a következő években nem várható számottevő profitnövekedés a Matávnál. Ezzel szemben Várkonyi Gergely úgy véli, amennyiben a vezetékes vonalakat terhelő költségeket sikerül lefaragni, s felkészülni a várható versenyre, ebben a szegmensben a mobil és az adatátviteli, valamint internetes üzletág dinamikus növekedése a következő években is kétszámjegyű profitbővülést eredményezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik