Gazdaság

MAGYARORSZÁGI SAPARD-PROGRAM – Segélyügynökség

Az utolsó pillanatban jött létre a Sapard-program honi lebonyolítását szolgáló ügynökség. Ha december 10-ig megkötik a pénzügyi megállapodást is, nem vész el az idei segély.

Jobb későn, mint soha – állapította meg az egyik érintett agrárszakértő, aki már az idén is esedékes 38 millió eurós Sapard előcsatlakozási támogatás elvesztésétől tartott. A felelős tárca ugyanis szinte a 24. órában, október végén adta át (az Agrárintervenciós Központtal egy épületben) a magyar Sapard-ügynökséget a mezőgazdasági szerkezetátalakítási és vidékfejlesztési támogatások folyósítására. A szervezetileg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) – külön főosztályként, Szabadi Béla politikai államtitkár alá – tartozó hivatal megalakult ugyan, de tevékenységének megkezdéséhez a hosszadalmas akkreditálás még hátravan. Ehhez az amúgy 26 fős Sapard-hivatal 3 fős belső ellenőrző csoportjának el kellene végezni az önértékelést. Az idő sürget, mindössze két hét alatt végig kellene vizsgálni valamennyi, a támogatás folyósításához kapcsolódó intézményt, a 19 megyei FVM hivataltól kezdve az illetékes minisztériumi osztályokig. Csak ezt követően, az önértékelési jelentés alapján végezheti el mintegy három hét alatt független szervezetként az Állami Számvevőszék az elő-akkreditálást, az eredeti tervek szerint november közepéig. Az ÁSZ jelentése alapján a Kincstárhoz tartozó Nemzeti Alap akkreditál. Ezt kell majd jóváhagyni az Európai Unió (EU) brüsszeli bizottságának, amelyre a testület szintén három hetet kért. A bizottság azt vizsgálja majd, hogy kellően felkészült-e a magyar Sapard-szervezet – az uniós előírások szerint – a program lebonyolítására. Megbízható-e az ellenőrzés, képzettek-e a szakemberek, alkalmas-e az informatikai háttér, van-e elég számítógép.

Az akkreditálás aprólékos, időigényes folyamat, s a szkeptikusabb uniós szakértők szerint meglehet, hogy nem fejeződik be az idén. Sőt, a jelek szerint ebben a szaktárca sem hisz, ugyanis a Sapard-pénzekhez kapcsolódó 3,5 milliárd forintos magyar rész zömét is más célra – ültetvénytelepítési támogatásra, egyéb vidékfejlesztési pályázatokra – használták el. Külső szakértők attól tartnak, hogy emiatt esetleg elúszhat az a summa, amelyet 2000-re már igénybe lehetett volna venni, de az illetékes szerint ez nem így van.

“Az idei 38 millió eurós magyarországi keret megszerzésének nem feltétele a Sapard-hivatal akkreditálása, ha amúgy a feltételeket teljesíti Magyarország. A szervezet működőképességét csupán a tényleges felhasználáshoz kapcsolódóan kell az uniós testületnek igazolni” – állítja a fentiekkel szemben Vajda László, az FVM integrációs főosztályának vezetője. Mint mondja, a pénz megtartása elsősorban azon múlik, hogy az uniós bizottság képviselője és az erre felhatalmazott három magyar miniszter legkésőbb december 10-ig aláírja-e a 7 évre szóló pénzügyi megállapodást a program pénzügyi lebonyolításáról, szabályozásáról. A tagjelölt ország ebben elismeri magára nézve a vonatkozó EU-szabályokat, s kötelezi magát a kifizetett támogatás célirányos felhasználására. Eddig azonban egyetlen tagjelölt országgal sem sikerült a pénzügyi megállapodást szentesíteni. Pedig az ünnepélyes esemény elől már elhárult a fő akadály, miután az unió strukturális fejlesztésért felelős testülete, a STAR bizottság ajánlására október 18-án maga az Európai Bizottság is jóváhagyta a napokban a 7 évre szóló magyar tervezetet. A program keretében hasonló célokat támogat az EU, mint amelyet a földművelésügyi tárca a saját agrártámogatási rendszerével preferál: sertéstelep-építést, mezőgazdasági termékek feldolgozását, termelői szervezetek létrehozását, agrár-környezetvédelmet, vidéki infrastruktúrafejlesztést. Az érdemi különbség, hogy a technikai lebonyolítás – a pályázati rendszer, az elbírálás, a pénzek kifizetése és a támogatások felhasználásának ellenőrzése – a Sapard esetében már szigorúan az uniós szabályokat követi.

Az unió képviselői, illetve magyar részről az FVM, a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium parlament által erre felhatalmazott vezetői hamarosan aláírhatják a pénzügyi megállapodást. Ezután jelenik csak meg a pályázati felhívás. Vajda László szerint az érdeklődőknek addig sem kell várniuk; már most is megismerkedhetnek a lehetőségekkel, miután a tárca feltette a honlapjára (www.fvm.hu) a konkrét támogatási célokat és a pályázás feltételeit. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik