Gazdaság

AZ ECOSTAT A LEGNAGYOBB CÉGEKRŐL – Százak szereplése

A gazdaság helyzetét a legnagyobb száz cég kedvezően ítéli meg, az inflációnál viszont nem várnak lényeges javulást.

Túllépte a 26 ezer milliárd forintot tavaly a 133 ezer kettős könyvvitelt vezető vállalkozás együttes nettó árbevétele; a megelőző évhez viszonyított növekedés 15 százalékos. A legnagyobb száz cég (TOP-100) azonban ennél jóval magasabb, 22 százalékos dinamikát ért el (lásd a táblázatot). Ezzel az eredménnyel e kör 29 százalékkal képviselteti magát az összehasonlításban szereplő nettó árbevételből (a meghatározó hazai cégek toplistáit lásd a Figyelő napokban megjelent TOP 200-as kiadványában). Az Ecostat által vizsgált százas kör az alkalmazottak számát tekintve 19 százalék körüli arányt képvisel. Részesedésük a kivitelből 1999-ben 53 százalékra emelkedett. A mintegy 1000 milliárd forint összes exportnövekmény 70 százalékát a TOP-100-ba tartozók produkálták; ehhez a kiemelkedő teljesítményhez kivitelük 29 százalékkal való emelésével jutottak. A százak közül 71 vállalat exportál, és 54 társaság kivitele meghaladja az 1 milliárd forintot. A TOP-100 a kettős könyvvitelt vezető, nem pénzügyi vállalkozások saját tőkéjének 41 százalékát birtokolta 1999-ben.

Az adózás előtti eredményt tekintve a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások 24 százalékkal több profitot értek el, mint egy évvel korábban, miközben a százak csupán 16 százalékos növekményt produkáltak. Ez az ütemkülönbség a korábbi 57 százalékos súlyukat 53 százalékra mérsékelte.

Októberben a legnagyobb hazai vállalkozások körében végzett Ecostat-felmérés eredménye, a TOP-100 konjunktúra index 62 százalékos értéket mutat, ami 2 százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. Így – amint az A gyors növekedés és a vállalatok című, a Figyelő médiatámogatásával rendezett múlt heti Ecostat-konferencián is elhangzott – újra erősödött a vállalkozások optimizmusa az ország és saját cégük gazdasági kilátásait illetően az elkövetkező fél évre vonatkozóan.

A világgazdaság – s ezen belül legfontosabb exportpiacaink – helyzetének megítélése azonban több bizonytalansági elemet tartalmaz, így elképzelhető a nemzetközi konjunktúra jövőbeni mérséklődése, amit a vártnál magasabb infláció kísér. A TOP-100 szerint az inflációcsökkenés ütemének hónapok óta tartó lefékeződése az év hátralévő három hónapjában is folytatódik. Ennek nyomán az éves infláció mutatója 9,5 százalék felett lesz, vagyis alig fog elmaradni az 1999. évi átlagos pénzromlás értékétől. Az Ecostat ez évre 9,2 és 9,7 százalék közötti éves fogyasztói áremelést tart valószínűnek, miközben a GDP növekedése az 5,2-5,6 százalékos sávban – valószínűleg a sáv felső szélén – fog elhelyezkedni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik