Gazdaság

KÉTSZÁZAK KLUBJA – Stabil élmezőny

Az első kétszáz vállalat rangsorába azok a cégek kerülhettek be az 1999-es adatok alapján, amelyek árbevétele meghaladta a 13,4 milliárd forintot - derül ki a Figyelő TOP 200 kiadványának napokban megjelenő számából.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy letaszítisák a trónjáról az 1992 óta élen álló Mol Rt.-t a legnagyobb magyar vállalkozások árbevétel alapján számolt 1999. évi TOP 200-as rangsorában. Noha a Figyelő tavalyi Stratégia 2000 konferenciáján Mosonyi György, a társaság akkor frissen kinevezett vezérigazgatója még magabiztosan azt nyilatkozta, hogy a Mol biztosan nem szorul le a dobogó legfelső fokáról, ez végül csaknem bekövetkezett, az olajtársaság ugyanis ezúttal csak konszolidált adatai alapján tarthatta meg első helyét. A trónkövetelő Audi Hungária Motor Kft. újabb kiemelkedő teljesítményével igencsak közel került az aranyéremhez. A cég az egy évvel korábbi 2,5-szeres növekmény elérése után 1999-ben további 50 százalékkal emelte árbevételét, és így tavaly listavezető volt a legnagyobb bevétel-növekményt elérő vállalkozások sorában.

Az élmezőny első 13 helyén kevés változás történt a korábbi ranglistához képest. Az egyetlen mozgást az okozta, hogy a bronzérmes IBM Storage Kft. mögé, a negyedik helyre a Philips-csoport jött fel, helyet cserélve a Matávval. Mindkét cég konszolidált adatokkal szerepel a listán, árbevételük egyaránt megközelíti a 400 milliárd forintot.

A 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételűek köre 5 társasággal bővült, számuk így 17-re emelkedett. A cégek fejlődését mutatja, hogy 10 milliárd forinttal, 53 milliárdra emelkedett a kétszázak átlagos nettó árbevétele. A bekerülési küszöb 14 százalékkal, 13,4 milliárd forintra nőtt. Ezt 28 új vállalkozásnak sikerült átlépnie, közülük azonban csak minden másodikat találjuk a rangsorban, a másik felük ugyanis nem kívánta nyilvánosságra hozni adatait. A TOP 200-as lista mediánja, vagyis a középen található vállalat nettó árbevétele jóval az átlag alatt van, amely a kétszázakon belüli árbevétel koncentráció további erősödését mutatja.

A legnagyobb vállalkozások összesített adatait az előző évekhez hasonlóan a nem pénzügyi, kettős könyvvitelt vezető társaságok összesített adataihoz mértük. A kétszázak nemzetgazdasági és az egyes ágazatokban elért súlyát, szerepét teljes körűen, azaz az adataikat a nyilvánosságtól féltő cégeket is figyelembe véve számítottuk. Tavaly a 133 ezer kettős könyvvitelű vállalkozás együttes nettó árbevétele túllépte a 26 ezer milliárd forintot; a növekedés 15 százalékos. A kétszázak dinamikája ennél jóval magasabb, 22 százalékos, s ezzel súlyuk 41 százalékra emelkedett. Ágazatonként ez a részesedés tág határok között szóródik.

Az adózás előtti eredményt tekintve a kettős könyvvitelűek 24 százalékkal több profitot értek el, mint egy évvel korábban, ez összegszerűen 1200 milliárd forintot jelent. Ennél jóval alacsonyabb mértékben, 14 százalékkal növekedett az adózás előtti eredmény a toplistán szereplők körében. Ez az ütemkülönbség a korábbi 61 százalékos súlyukat 56 százalékra mérsékelte. A TOP 200-as körben a saját tőke növekedése tavaly szintén 14 százalékos volt, így a saját tőkéhez viszonyított nyereség (ROE) átlaga az utóbbi két évben 15,4 százalékot tett ki. Az eszközarányos eredmény (ROA) a toplistán kívüli cégeknél mutat dinamikusabb növekedést: 1998-ban még a kétszázak hozták az adózott eredmény kétharmadát, tavaly ez az arány kismértékben csökkent. A múlt évi 600 milliárdos adózott eredményük az összes eszközhöz (a mérlegfőösszeghez) viszonyítva csupán 7,5 százalékot tett ki, az egy évvel korábbi 8,3 százalék után.

A legmagasabb adózás előtti eredmény 1998-ban alig haladta meg a 70 milliárd forintot, ezzel az IBM Storage Kft. vezette a listát. Tavaly a cég ennek ötödét sem érte el, s ezzel a 10. helyre esett vissza. A Matáv, amely az árbevétel alapján összeállított listán egy hellyel lejjebb csúszott, az eredmények alapján összeállított rangsorban bőven vigasztalódhatott, hiszen a kimutatott 100 milliárd forinttal, profitjának 49 százalékos növelésével listavezető lett. Ugyanilyen bővüléssel az Audi a negyedik helyről a másodikra került. A bronzérmet a korábbinál 20 százalékkal kisebb adózás előtti eredményt elérő Mol tudta megtartani. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik