Gazdaság

Fúziók kritikus pontjai

Forrás: OD Partner

KRITIKUS TERÜLETEK HATÁSUK A FÚZIÓRA
A fúzió folyamatának tervezése Teljesíthetetlen elvárásokhoz, kudarcélményekhez vezethet, ha a fúziót teljes mértékben tervezhető, kis időigényű folyamatnak tekintik.
Döntéshozatal a fúziós folyamatban A kritikus döntések lebegtetése és késleltetése, a már kihirdetett döntések “visszacsinálása” aláássa a fúzió és a döntéshozók iránti bizalmat.
Túlzott optimizmus a fúzióval kapcsolatban Az értékes emberek elvesztése, az összeolvadásban való első csalódás után beinduló kapkodás sok kárt okozhat.
Az összeolvadás kommunikációja A híresztelések, pletykák sok félelemnek lehetnek okai. A folyamatos tájékoztatás mellett fontos a kétoldalú kommunikáció.
Különböző szervezeti tagolódás, eltérő hierarchiák. Az átfedések megszüntetése miatt sok vezető munkaköre változik, illetve szűnik meg. Ez egzisztenciális bizonytalansághoz, pozícióharcokhoz vezethet.
Vezetési struktúra Az új szervezet az elődöknél komplexebb lesz: lehetséges, hogy újszerű vezetési struktúra szükséges, amihez esetleg hiányzik a tapasztalat.
Emberi erőforrás rendszerek különbözősége Az eltérő jövedelmi kategóriák, a juttatások rendszerének egységesítése feszültségeket okozhat.
Azonosulás a szervezettel Az összeolvadó szervezetekhez való tartozás alapján szekértáborok alakulhatnak ki az új cégben.
Politizálás A különböző érdekcsoportok érdekérvényesítése és védett emberek/pozíciók léte esetén a politikai lavírozás miatt nem jöhetnek létre optimális megoldások.
Általános kulturális különbségek A különböző öltözködési, megszólítási szokások, az irodák eltérő berendezése, a munkaidő rugalmasságának különböző kezelése mind okot adhat a “mi/ők” tudat erősödésére.
Közös jövőkép, közös sikerek Ha hiányzik a közös jövőkép, és nem jönnek közös sikerek viszonylag rövid időn belül, akkor megkérdőjeleződhet a fúziós döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik