Gazdaság

Kísértet járja be Európát,

az adócsökkentés kísértete. Nem sokkal azután, hogy Gerhard Schröder német kancellár bejelentette országa második világháború utáni legátfogóbb adócsökkentési programját, francia kollegája sem volt rest, és három évre szóló adómérséklési csomaggal kedveskedett a lakosságnak és a vállalatoknak. Lionel Jospin, az amúgy hagyományos szociáldemokrata értékeket valló, így “papíron” állambarát kormányfő közel 14 milliárd dollárral készül megrövidíteni a büdzsét.

Schröder még nagyobbat vág: öt év alatt 24 milliárd dollárt. Jövőre a társasági adókulcs 52 százalékról 39 százalékra csökken, és megszűnik a vállalati kereszttulajdonlások kötőelemeként szolgáló 50 százalékos árfolyamnyereség-adó. Utóbbi jelentősége ma még aligha felmérhető: ez az adónem eddig megakadályozta az angolszász típusú tulajdonlás elterjedését az öreg kontinens legnagyobb országában. Megszűnhet a kockázatmegosztó kereszttulajdonlás utat engedve a további fúziók és a jobb tőkemegtérülés felé. A részvényeladást terhelő adónem ugyanis eddig akadályozta a papírok adásvételét.

A német-francia tandem példája ragadós: különböző adónemekben ugyan, de rövid idő kérdése a spanyol, a brit és az olasz adólefaragás is.

Kétségtelen tény: az európai gazdaság régen állt olyan jól, mint napjainkban – persze önmagához és nem az Egyesült Államokhoz képest -, amiben az alacsonyan szálló eurónak is vitathatatlanul nagy szerepe van. A közös valuta leértékelődése a gazdasági fundamentumokat magasabb szintre emelte: az euró-zóna növekedése immár több mint 3 százalék. (Csak közbevetőleg: Vajon a több mint 6 százalékkal szárnyaló magyar gazdaságban mikor érik meg végre az idő az átfogó adóreformra, az elvonások mérséklésére?) A Nyugat-Európában lehetővé vált adócsökkentés révén nőhetnek a beruházások, bővülhet a GDP, ami előbb-utóbb visszahat az euró árfolyamára is.

Az EU baloldali kormányai többnyire a – hagyományos szociáldemokrácia és a neoklasszikus kapitalizmus közötti – harmadik utat járják. Az újraelosztási hányadot csökkentik, az államot az egyenlőbb esélyek teremtésére “használják”. A tűnni látszó neoliberalizmus kísértete a monetáris és a fiskális politika köntösébe bújva járja be újra Európát. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik