Gazdaság

Egyéni vállalkozók adózási lehetőségei

VÁLLALKOZÓI SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓZÁS. Tételes költségelszámolást, alapvetően a társaságokéval azonos módon történő adózást jelent. Az ide tartozók az év közben munkavégzésük ellenszolgáltatásaként a vállalkozásból kivett pénzeik után progresszíven – az szja-adótábla szerint – adóznak, bevételeik és kiadásaik különbözeteként megállapított év végi eredményük adója után pedig 18 százalék szja-t, valamint 20, illetve 35 százalék osztalékadót fizetnek.

ÁTALÁNYADÓZÁS. Leegyszerűsített jövedelem- és adószámítási módszer. Az egyéni vállalkozó vélelmezett adóköteles jövedelmét (az átalányadó alapját) úgy kell meghatározni, hogy az éves bevételből levonjuk a törvényben meghatározott, a tevékenységtől függő elismert költséghányadnak megfelelő részt. Az adóalap után a törvényben előírt mértékű adót kell megfizetni.

TÉTELES ÁTALÁNYADÓZÁS. Az adó összege független a ténylegesen elért jövedelemtől. Az éves adót a törvény szakmánként fix összegben határozza meg, s ennek megfizetésével az egyéni vállalkozó teljesíti valamennyi szja- és áfa-fizetési kötelezettségét. (A fodrászoknak például évi 100 ezer, a taxisoknak 120 ezer forint az éves penzum, míg fizetővendéglátás esetén szobánként 24 ezer forintot kell leróni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik