Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Itt a tavalyi hó

A BUX a múlt pénteken a tavaly decemberi szintre, 8300 pontra csökkent, amit e hét elején újabb esés követett.

Összességében már több mint 20 százalékot veszített értékéből az idei 10 ezer 400 pontos rekordhoz képest a Budapesti Értéktőzsde indexe. Az esés több okra vezethető vissza. A mutató március utolsó napján zárt utoljára 10 ezer pont fölött, ezt követően két hét leforgása alatt ezer pontot csökkent, párhuzamosan az amerikai technológiai részvényeket jegyző Nasdaq index visszaesésével, illetve az amerikai kamatemelési félelmek ismételt felerősödésével.

A BUX ezt követően több mint egy hónapig 9 ezer pont körül mozgott. Ezt az időszakot az érdektelenség uralta, a külföldi befektetők kivártak. A múlt héten néhány nap alatt bekövetkező újabb 10 százalékos esés több kedvezőtlen hír napvilágra kerülésének volt a következménye. Ismét zuhantak az amerikai piacok, különösen a technológiai és a távközlési cégek részvényárfolyamai, miután néhány társaság az elemzői várakozásoktól jócskán elmaradó negyedéves jelentést tett közzé. Éreztette hatását a Fed hét eleji kamatemelése, továbbá az is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény döntéshozó testülete, az úgynevezett nyíltpiaci bizottság fenntartotta a jövőbeli kilátások negatív értékelését. Nem használt a hazai részvények megítélésének, hogy a Morgan Stanley Capital International az általa számított globális fejlődő piaci indexben csökkentette a magyar piac súlyát. Mivel a nagy nemzetközi befektetési alapok rendszerint valamilyen indexet adnak meg viszonyítási alapként (benchmark), az indexek módosításakor szinte azonnal átalakítják portfólióikat. Negatívan értékelte a piac a kormány és a jegybank között a bécsi CW Bank miatt kiújult konfliktust is, aminek hátterében az a félelem húzódik meg, hogy Surányi György eltávolításával veszélybe kerülne az eddig sikeres szigorú monetáris politika.

A csökkenő trendben csak a Zalakerámia, a Danubius és a Pick tudott szerény mértékben emelkedni a múlt héten. A legnagyobb esést a TVK-ban 28,5 százalékos részesedést vásárló BorsodChem szenvedte el: a papírnak bő 15 százalékkal csökkent az árfolyama. Több mint 10 százalékot veszített értékéből a múlt héten a Matáv, a Démász, a NABI, a Pannonplast és a Primagáz is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik