Gazdaság

BEFEKTETÉSI STRATÉGIÁK – A CSALÁD PÉNZE

Mit kezdjünk megtakarításainkkal, hogyan fektessük be okosan a pénzünket? A fogós kérdésre adott válasz - amint az profi tanácsadóink javaslataiból kiderül - nem csupán az erre szánt summa nagyságától, de életkorunktól, élethelyzetünktől is erősen függ.

Volt egy kedvenc mondása André Kostolanynak, a nemrég elhunyt tőzsdegurunak: “Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.”

Kostolany tanácsa ad ugyan némi útmutatást, de sokkal inkább egy sor kérdést vet fel. Mikor és mekkora összeg számít sok pénznek? Hol a határ a kevés és a nincs között, azaz mikor mekkora összeget kockáztathatunk “nyugodtan”? Kinek mekkora időszak számít hosszú távnak? Egy példával megvilágítva, egész mást jelent 5 millió forint egy huszonéves egyedülálló fiatalember, egy kétgyerekes, bérlakásban élő fiatal pár és egy ötven év körüli, a gyerekek taníttatásán már túljutott házaspár számára.

Természetesen nem csak értékpapírokról kell dönteni, hiszen különböző életkorokban és élethelyzetekben számos más befektetésről is határoznunk kell, s ilyenkor sokszor nem is kifejezetten befektetési szempontok alapján mérlegelünk. Pedig utólag – esetleg néhány évtized múlva – kiderülhet, hogy az ingatlan, az életbiztosítás és a dekorációs céllal vásárolt festmények is befektetések voltak, nem is szólva a nyugdíjpénztárról és a lakás-előtakarékosságról. De a portfólió eleme az állás és akár a családi vállalkozás is, hiszen ezek kockázata és hozama sem hagyható ki a számításból.

A fejlettebb pénzügyi rendszerrel működő – és több megtakarítást felhalmozó – gazdaságokban az erre szakosodott pénzügyi tanácsadókon kívül számos bank is igyekszik már viszonylag alacsony összeg esetén teljes körű befektetési tanácsadást nyújtani. Ennek során megpróbálnak testre szabott portfóliót ajánlani, figyelembe véve ügyfelük életkorát, családi, vagyoni és jövedelmi helyzetét, sőt a terveit is. Amerikában kiterjedt szakirodalma van az életciklushoz és a családi szerkezethez alkalmazkodó befektetési stratégiák kialakításának. Magyarországon a piacnak ez a szegmense még nem követi a nyugati mintákat, csak az exkluzív ügyfeleknek szól ilyen banki szolgáltatás, az úgynevezett private banking. Ennek minimuma nálunk 10 millió forint körüli, ami többnyire a banknál elhelyezett vagyont jelenti. Ha a befektetni vágyónak alkalmasint nincs is ennyire biztos anyagi hátterük, a tanács akkor is elkél. A Figyelő felkért három, mások vagyonával, befektetéseivel foglalkozó intézményt, hogy szolgáljon tanáccsal: eltérő élethelyzetekben, más-más vagyonnal és tervekkel mit érdemes megfontolni, s milyen pénzügyi, biztosítási eszközöket érdemes előnyben részesíteni? A bemutatott portfóliók kialakításában Schenk Tamás, a ConCorde Értékpapír Rt. elemzője, Kovács Emese, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) osztályvezetője, valamint az OTP Bank private banking referensei voltak a segítségünkre. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik