Tudomány

Van, akinek napokig fáj a feje szex után

dolgachov / Getty Images
dolgachov / Getty Images

Gyakran hallani arról, hogy a szex enyhítheti a fejfájást, azonban vannak olyanok, akik számára pont hogy fordított eredménnyel jár az aktus. A szex következtében jelentkező fej- vagy nyakfájásnak (PHASA) két formáját különítik el: az egyik során a fejfájás fokozatosan fokozódhat a szexuális aktus hatására, a másik esetben pedig az intenzív fejfájás közvetlenül az orgazmus előtt vagy alatt alakul ki, írja a Science Alert.

A hatás eltérő, hogy kinél meddig tart: az intenzív fejfájás lehet egy perc, de akár 24 óra is, ha viszont enyhe fájdalom jelentkezik csak, akkor akár három napig is elhúzódhat. Ez a fajta fejfájás érdekes módon kétszer-négyszer gyakoribb a férfiaknál, mint nőknél.

A koitális fejfájásként emlegetett kellemetlen tünet becslések szerint a lakosság 1-1,6 százalékánál fordul elő élete során. A valós szám azonban ennél is magasabb lehet – a PHASA-t ugyanis gyakran nem jelentik, minden bizonnyal a szexhez fűződő tabuk és stigmák miatt. A szexuális aktushoz kötődő fejfájás oka nem teljesen tisztázott, az azonban bizonyára nem véletlen, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél nagyobb ennek megjelenésének valószínűsége. Persze azok is kiemelt veszélyben vannak, akiket gyakran kínoz fejfájás vagy migrén. A koitális fejfájást a fej és a nyak körüli vénák rendellenességei is okozhatják.

2024 áprilisában egy 61 éves nő az Egyesült Államokban szex után agyvérzést szenvedett. Mivel nem vette észre, hogy vérzésről van szó, aszpirint vett be a fejfájására. Az aszpirin vérhígító, és bár hasznos lehet az elzáródott ér jelentkezésekor, katasztrofális lehet a vérzésben szenvedők számára. Az említett nő három aszpirint is bevett, ami hozzájárulhatott a vérzéséhez, de a jelentések szerint mára teljesen felépült.

A szex közbeni agyvérzés egyébként is gyakoribb, mint sokan gondolnák, az USA-ban 12-ből 1 agyvérzéses beteg aktus után kötött ki a műtőben. Emellett a fizikai megerőltetés más formái is okozhatnak agyvérzést, beleértve a futást, nehéz súlyok emelését, valamint a tüsszögést, a WC-n való erőlködést, és az erős nevetést is. 

Kapcsolódó
Több a péniszsérülés karácsonykor
A szakértők több mint 3400 németországi páciens adatait elemezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik