Gazdaság

A fák nem nőnek az égig,

a részvényárfolyamok pedig a hosszú emelkedések után csökkeni kezdenek. Csakhogy a tengerentúlon több mint egy évtizede évről évre többet fizetnek a részvényekért, hisz’ egyre többen és több pénzzel szállnak be a “hullámvasútba”. Mára az amerikai átlagember megtakarításainak fele részvényekben fekszik. Tavaly ráadásul új célpontot találtak a dollár százmilliárdok: az úgynevezett Új Gazdaság cégeit. A rövidítések bűvöletében élő korunk már alkalmazza is a TMT tömörítést a technológiai, multimédiás és telekommunikációs társaságokra, illetve papírjaikra. Ezek közös jellemzője, hogy a befektetők szerint az eljövendő “e-kor”, a globális információs társadalom csírázik e cégkezdeményekben.

Ez a rendületlen hit lett az alapja a TMT-papírok vágtájának; a Nasdaq index minden lehetséges és lehetetlen rekordot megdöntve szárnyalt, ősz óta duplájára. Amerikában a tőzsdei szakemberek értetlenül nézték, hogy olyan cégek, amelyek minden vagyona egy weboldal, esetleg az azt kiszolgáló számítógép, miként adhatók el akár többmilliárd dollárért a befektetőknek. Mindez azért sokkolta a szakértőket, mert korábban bizonyos megszorításokkal kiszámítható volt, mennyibe is kerül egy-egy olajcég, bank vagy iparvállat részvénye. A várható nyereséget vetették össze az árfolyammal, és ennek alapján áraztak. A talaj azonban kicsúszott a lábuk alól.

Bármennyire is új azonban egy szektor, a részvények ára nemcsak egy irányba mozoghat – bizonyosodott be újra a múlt heti fekete pénteken. Előbb a Microsoft pere, majd az amerikai gazdaság túlfűtöttségét mutató, s emiatt a tőkepiac legnagyobb ellenségét, a kamatemelést előrevetítő jelek kijózanítóan hatottak a befektetőkre. A több hete csökkenő Nasdaq index a múlt héten további 25 százalékot esett (egyedül pénteken 10 százalékot), a szép jövőbe vetett hit tehát egy pillanatra megrendült. A pánik azonban csak pár napra korlátozódott, s a neves tőzsdei elemzők egy része ismét a TMT-papírok felé fordult, mondván: az 5 ezerről 3 ezer pont közelébe zuhanó tőzsdén érdemes vásárolni.

Persze lehet, hogy nincs igazuk, s az áprilisi fekete péntek nem egészséges korrekció, hanem trendforduló volt. Elvégre a fák sem nőhetnek az égig. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik