Gazdaság

RAAB KARCHER – Francia kézen

Az európai építőanyag-kereskedelem piacvezetőjévé lépett elő a francia Saint Gobain, miután megvásárolta a Raab Karchert. Ez utóbbi vállalat Németországban az első számú építőanyag-kereskedő, és Magyarországon is vezeti a piaci rangsort azóta, hogy 1995-96-ban felvásárolt három Tüzépet. A Raab Karcher jelen van Csehországban, Lengyelországban és Hollandiában is. Az összesen 300 kereskedelmi teleppel rendelkező társaság tavalyi forgalma 4,5 milliárd márka (2,2 milliárd euró) volt, ugyanakkor a társaság 572 millió márka adósságot halmozott fel.

A Saint Gobain átvállalja az adósságokat és ezen felül 360 millió márkát fizet a tulajdonosoknak. A mostani akvizíciót megelőzően, márciusban a franciák megszerezték az első számú brit építőanyag-kereskedőt, amelynek 9,7 milliárd eurós forgalma 33 százalékot jelent a Gobain-csoport összbevételében. Ez utóbbi tranzakcióra még nem adták áldásukat a versenyhatóságok.

A Saint Gobain-csoport a Figyelő információi szerint már az elmúlt esztendőben vizsgálta az itteni lehetőségeket, és a német céggel folytatott tárgyalásoktól függetlenül is tervezte, hogy 2001-ben megjelenik a magyar piacon. Ami a franciáknak a Raab Kaarcher Magyarországgal kapcsolatos terveit illeti, arról ma még az érintett cég ügyvezető igazgatója, Antoni Péter sem tud sokat. Mint elmondta, bíznak abban, hogy bővülhet a kínálatuk, elsősorban az épületgépészet, a burkolóanyagok és a szaniteráruk terén. A 43 telephellyel rendelkező cég tavalyi forgalma 8 milliárd forint volt, s ezen 96 millió forintos mérleg szerinti veszteséget könyveltek el. Ezt Antoni Péter a magas hitelállománnyal magyarázta; az amúgy pozitív, 200 milliós üzemi eredményt az adósságszolgálat rövidítette meg. A 2,2 milliárd forintos jegyzett tőkéjű vállalkozás biztatóan kezdte az idei esztendőt: adósságállományuk jelentősen csökkent, és az első negyedévben mintegy 20 százalékkal túlteljesítették a 8,8 milliárd forintos éves bevételi előirányzat időarányos részét. A tervek szerint az év végére 300 milliós üzemi nyereséget, s nulla körüli eredményt jelez majd a mérleg a cégnél, melynek hitelállománya jelenleg körülbelül 1,5 milliárd forint. Ebből az anyacégnek 1 milliárddal tartoznak, a többi bankokkal szemben áll fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik