Gazdaság

A pénzvilág falánk óriásai

egyre gyakrabban szánják rá magukat az összeköltözésre. Közös vackot ágyaznak maguknak a globális vadászmezőkön, félreteszik a régi sérelmeket és fuzionálnak. A Paribas a BNP-vel, a Bank of Scotland a National Westminsterrel, most pedig a Dresdner Bank a Deutsche Bankkal. Ami nemrég még veszélyes kalandnak tűnt, az ma a józan ész parancsa. A régi riválisok kéz a kézben, közös cégtábla alatt, a racionalitás jelszavával indulnak harcba, hogy még nagyobb piacokat hódítsanak maguknak.

A manapság divatos gondolkodásnak megfelelően ki kérdőjelezné meg mindazokat az ésszerű lépéseket, amelyek az addigi konkurensek helyébe lépő bankóriásoknál végrehajthatók? Leépíthetővé válik a foglalkoztatottak bizonyos hányada, eladhatóvá a távozásukkal megüresedő banki ingatlanok. El lehet köszönni a “túlnépesedett” menedzsment néhány tagjától, a megkettőződött hálózat lehetővé teszi jó néhány bankfiók eladását is. A fentiek mind-mind a profitot növelik.

Nemcsak a profit szökhet fel a költségek megnyirbálása nyomán, de az óriás méretben rejlő kedvezőbb piaci pozíció és a feltáruló új perspektívák egy-egy részvény korábbi piaci értéket is egy csapásra megnövelhetik.

Az érvek hatnak. Amerikában, Hollandiában, Németországban is igazolódni látszik az a korábban túlzónak ható állítás, miszerint egy-egy országban hamarosan mindössze 4-5 bank tartja majd kezében a pénzpiacot. Ma már biztosak lehetünk benne, hogy az európai fúziók nyomán a hazai szereplők is lényegesen megfogyatkoznak. A Rabobank és a DG házassága, valamint a Dresdner Bank és a Deutsche Bank fúziója nyomán máris kettővel kevesebb hitelintézettel számolhatunk. S amint átlépik a fúziók az országhatárokat, itthon is felgyorsulnak az események, Európa és Amerika legjelesebbjeinek megmérkőzése a magyarországi létszámot is jelentősen apasztja. A pénzintézetek megfogyatkozása remélhetőleg átláthatóbbá teszi a piacot, és a megerősödött bankok iránt a bizalom is nagyobb lesz.

Arra a kérdésre azonban még nincs egyértelmű válasz, vajon az ügyfelek is jól járnak-e a fúziókkal. A talpon maradó néhány mamut között erősödik-e a verseny, színvonalasabbak lesznek-e a banki szolgáltatások, csökkennek-e a kamatok, vagy éppen fordítva: a változások a tespedtség irányába hatnak, a szereplők számának megfogyatkozásával alábbhagy az eddig mindenhatónak tartott és üdvözítőnek kikiáltott verseny. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik