Gazdaság

A SYNERGON KALANDJA AZ INTEGRÁVAL – Eladó az új leány

A Synergon Rt. 1999-ben nem fogja elérni a dolláralapon tervezett 30 százalékos eredménynövekedést - jelentette be a cég vezetése. A nemrég megszerzett Integrát értékesítik.

Befektetői vélemények szerint az elmúlt évben két stratégiai hibát követett el a Synergon vezetése, ezek közvetlen következménye a társaság napokban tapasztalható gyászos tőzsdei szereplése. Egyrészt túlbecsülték az informatikai piac növekedését, s így a megvalósított kapacitásnövelés a jelentős többletköltségek ellenére kevés pluszárbevételt hozott. Másrészt az Integra megvásárlásakor megfogalmazott stratégiai célokról kiderült, hogy nem megvalósíthatóak. Az Integra körüli fejlemények egyébként jól láthatóan erősen elkedvetlenítették a befektetőket, hiszen a múlt csütörtöki 2700 forint körüli kurzus e hét elejére – tehát két tőzsdenap alatt – egészen 2100 forintig esett.

Talán az a legnagyobb probléma az Integrával kapcsolatosan, hogy a magyar pénzügyi piacokon is érezhető nemzetközi globalizáció miatt egyre kevésbé van szükség országspecifikus szoftverekre, márpedig az Integra ilyeneket fejlesztett. A nagy nemzetközi fejlesztők világszerte forgalmazott szoftverei ugyanis a magyar cégek számára is megfelelőek, s így kiszorítják a lényegesen kisebb hazai invesztorokat a piacról. Az sem mellékes, hogy az Integra új fejlesztései jócskán elhúzódtak a tervezetthez képest. Az ez évi eredményekben az Integra a tervezett 100 milliós nyereség helyett közel ekkora veszteséget fog produkálni. Felülvizsgálva a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos stratégiáját, a Synergon menedzsmentje úgy döntött, inkább a nagy külföldi szoftverfejlesztők programjait kívánja ezentúl testre szabni, ami egyet jelent az Integra jelentős részének értékesítésével. Mint Szalóczy Zsolttól, a Synergon Rt. vezérigazgatójától megtudtuk, több befektetőkkel is tárgyalnak az értékesítésről. Feltehetően azonban egyelőre nem tudnak teljes egészében kivonulni a társaságból. Az értékesítésről szóló tárgyalások tényét Zámbó Viktor, az Integra Rt. jelenlegi elnöke – korábbi vezérigazgatója – is megerősítette, hozzátéve: feltehetően újra ő lesz a szoftverfejlesztő cég vezérigazgatója.

A Synergon konkurensei nem örülnek annak, hogy az akvizíció rosszul sült el. “Egyik szemem sír, míg a másik nevet – mondja Koródi Bálint, a Montana Rt. vezérigazgatója -, jobb lenne, ha nem így folytatódna az Integra története. A rendszerintegrátor cégeknek növekedniük kell, s a versenytársak eredményei vagy problémái az informatikai piacra történő általános befektetési kedvet is befolyásolhatják. A Synergon és az Integra esetében pedig egyértelmű, hogy a két cég működési kultúrája eltér egymástól, mivel az egyik inkább kereskedő, a másik viszont szoftverfejlesztő cég. A beolvasztást talán fokozatosabban kellett volna végrehajtani.”

A Synergont feltehetőleg két cél vezérelte, amikor tavaly 130 millió forintért megvásárolta az Integrát. Egyrészt nagyon jó szakemberekkel bővítette a szürkeállományát, másrészt a hírnevét is nagymértékben emelte.

A piacon azonban mindig is tudott volt, hogy már az Integra felvásárlásakor is nagyon sok “jó koponya” elment. Szakemberek nélkül pedig nem ér semmit a cég. Ahogyan az egyik konkurens fogalmaz: “Ami egy szoftverfejlesztő társaságban az értéket képviseli, az este megfogja a táskáját, hazamegy, majd reggel ismét bejön.” Az Integra “kiürülésének” tendenciája márpedig a mai napig is tart. A szakma tudja, hogy az integrások menekülnek, könnyen el lehet őket csábítani. Zámbó, akit az informatikusok kifejezetten jó szakembernek tartanak, tavaly nyáron nem véletlenül mondott le az operatív vezetői posztról. A Synergon ugyanis egyre inkább magába akarta olvasztani a fejlesztő csapatot, ami nem sikerült.

Bodnár László, a KFKI Direkt Kft. ügyvezetője szerint a Synergon ott követett el nagy tévedést, hogy túlértékelte az Integrában meglévő felhalmozott tudást. Szerinte a rendszerintegráció ma egyre inkább a komplex szolgáltatások irányába fejlődik, és ebből kihagyhatatlan a megfelelő alkalmazások fejlesztése, testre szabása. A hazaiak nagy hibája, hogy konfekciószerűen kívánják ráhúzni a vállalatokra a már meglévő rendszereket. Külföldön, ha nem is írnak új szoftvereket, de erősen “ráfejlesztenek” a meglévőkre, azokat a megfelelő környezethez igazítják.

TÚLREAGÁLTÁK? Az elemzők egy része úgy tartja, a felmerült problémák ellenére is erősen túlzottnak tűnik a piac reakciója. Nem szabad elfelejteni, hogy a még mindig az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 25 százalékos növekedése várható az idei évben a társaságtól, s a menedzsment továbbra is teljesíthetőnek tartja 2-3 éves átlagban a tervezett – dollárban számított – 30 százalékos növekedést. Az utóbbi napokban bekövetkezett nagyarányú értékvesztést az is magyarázhatja, hogy a piac a várt akvizíciók elmaradását látja az Integra értékesítésében, és ezért a Synergonnál elvárt gyors növekedési ütem megszakadására számít. Szalóczy ugyanakkor kijelentette: majdnem biztos, hogy még az idén sor kerül más cégekben részesedések megszerzésére. A rendkívüli közgyűlésen jóváhagyott sajátrészvény-vásárlás ezt a célt is szolgálja, hiszen elsősorban részvénycserék formájában kívánnak újabb cégekhez jutni. Így ugyanis az integrálásra kerülő társaságok vezetői saját érdekeltséget szereznek a Synergonban, így nem vesztik el tulajdonosi motiváltságukat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik