Gazdaság

BONYODALMAK A NOVA TÉVÉ KÖRÜL – Éteri frontok

A cseh Nova tévé felett gyakorolt ellenőrzés elvesztése nyomán kútba esni látszik a Central European Media Enterprises (CME) és a Scandinavian Broadcasting System (SBS) fúziója.

Brazil szappanoperához lehetne talán leginkább hasonlítani azt a szövevényes történetet, amely immáron lassan fél éve bonyolódik a legnagyobb nézettségű cseh tévécsatorna, a CME-érdekeltségű TV Nova körül. A múlt héten előbb Martin Lindskog, a SBS elnöke jelentette be, hogy a kialakult helyzetben nem reális a CME több mint 600 millió dollárért tervezett felvásárlása, melyről még a tavasszal született megállapodás a két médiacég tulajdonosai között. Majd a CME hozta nyilvánosságra, hogy felfüggesztette műszaki és gyártói tevékenységét Prágában, és a csehországi leányvállalata, a Ceska nezavisla televizni spolecuost (CNTS) 215 munkatársától kénytelen megválni. A szappanopera főszerepét mindazonáltal a CNTS korábbi főigazgatója, Vladimír Zelezny vállalta magára. A megbízóival konfliktusba keveredett, majd állásából az idén tavasszal felmentett direktor ugyanis nem nyugodott bele a kegyvesztettségbe, s érvényesítve a TV Nova műsorsugárzási jogát birtokló Cet 21 nevű társaságban élvezett befolyását, gyakorlatilag kiszorította a CME-t a cseh médiapiacról.

Zeleznyt és a CME-t azonban eredetileg sem egyszerű munkaszerződés kötötte egymáshoz: az amerikaiak 28,5 millió dolláros megállapodást kötöttek Zelezny saját cégének, a Nova Consultingnak részletekben történő megvásárlására a műsorsugárzás jogának megszerzése érdekében. Zelezny ugyanakkor kötelezte magát, hogy nem sérti majd meg a CME érdekeit. A Fred Klinkhammer által vezetett, Ronald Lauder amerikai üzletember érdekeltségi körébe tartozó médiacég most természetesen a szerződés megszegésével vádolja korábbi partnerét, s visszaköveteli pénzét.

A furcsa helyzet mindenekelőtt a sajátos cseh jogi környezet következménye: a CNTS ugyanis maga nem rendelkezett műsorsugárzási jogosítvánnyal, hanem műsorszolgáltatóként programokat adott el a TV Novának, illetve értékesítette annak reklámidejét. A CNTS képviselői most arra hivatkoznak, hogy az érvényben lévő szerződések szerint a Cet 21 csak a CNTS szolgáltatásait felhasználva sugározhatja a Nova programját, ám ezt Zelezny vitatja. A CME ugyan a cseh televíziós és rádiós felügyelethez (RRTV) fordult az ügyben, az azonban nem adott egyértelműen igazat az amerikai cégnek, mindössze felszólította a Cet 21 és CNTS képviselőit, hogy konfliktusukat augusztus végéig megegyezéses úton rendezzék. Erre nem került sor. Zelezny ugyanis – immáron mint a Cet 21 elnöke – augusztus 5-én egy váratlan döntéssel megszakította az együttműködést a CNTS-sel, s a Nova adásának sugárzását egy másik műsorszolgáltatóval folytatta: a Ceska Produkcni 2000-rel.

A CNTS ekkor azonnal az RRTV-hez fordult, hogy az rendkívüli ülésen tárgyalja meg a történteket, ám a médiahatóság erre nem mutatott hajlandóságot, mondván: a történtek “nem hordoznak magukban olyan jeleket, amelyek arra utalnának, hogy azok a műsorsugárzási törvényt sértenék”.

A Nova-ügy nyomán mindenesetre alaposan felkavarodott a cseh reklámpiac is. Az eddig a CNTS-sel szerződő reklámügynökségeknek az új helyzetben a Ceska produkcni 2000-rel kell megállapodásra jutniuk. Egyesek szerint a Nova a jelenlegi helyzetben tulajdonképp illegálisan sugároz reklámokat, amit a Cet 21 képviselői természetesen tagadnak. Állításuk szerint előbb valamennyi – túlnyomó részt a CNTS korábbi ügyfelei közé tartozó – reklámcéggel szóban megállapodtak, amit azután előbb-utóbb a szerződések írásba foglalása is követ.

A helyzet mindenesetre meglehetősen nehezen áttekinthető az ügynökségek számára, s kérdés, hogy a történtek után miként alakul majd a Nova nézettsége.

Egyelőre mindenki az RRTV-nek a műsorsugárzási törvény esetleges megsértésével kapcsolatos, még szeptemberben meghozandó végleges döntésére vár. A Cet 21 addig is a Ceska produkcni 2000 által az IPB banktól felvett egymilliárd koronás hitelből igyekszik biztosítani a TV Nova folyamatos működését.

(PRÁGA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik