Gazdaság

ADÓPOLITIKA – Óvatos duhajok

Adóügyben meglepő döntést hozott a kormány: jövőre majdnem minden marad a régiben. A magyar személyi jövedelemadózás immár több mint egy évtizedében példa nélküli, hogy a kulcsok változatlanul maradnak, s annál inkább váratlan e döntés, mivel az Orbán-kormány mögötti politikai pártok tavaly éppen az adóreform ígéretével nyerték el a választók bizalmát.

Az szja-ban nemcsak a kulcsok, hanem a kedvezmények is változatlanul maradnak – közölte a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Az egyetlen változás e téren az adózók számára kedvező lesz: 30 százalékkal nő a gyermekek után járó adókedvezmény, amennyiben a parlament áldását adja a kormány terveire.

Járai megerősítette Torgyán József korábbi nyilatkozatát, miszerint a kamatadót csak abban az esetben lehet bevezetni, ha az infláció 5 százalék alá csökken. A pénzügyminiszter optimista jóslata szerint ez 2001-ben következhet be. A biztosítási adót ugyan szükségesnek tartja a kormány, de a 2000. évi számítógépes problémára való tekintettel ezt csak a biztosítókkal egyeztetve kívánják végrehajtani.

A kormány a jövedéki adóterhek összességében 7 százalékos emelését javasolja a jövő évre. Nem elsősorban a költségvetés szempontjából fontos döntés, hogy 2000-ben a bor is jövedéki termékké válik. A lépésre a hamisítás visszaszorítása érdekében szánta el magát a kabinet, s tervei szerint az nem jelent majd árnövekedést, mivel a jelenlegi 7 százalékos forgalmi adót váltaná fel az ugyanilyen mértékű jövedéki adó. A kormány elképzelései szerint jövőre nem változnak a forgalmi adókulcsok, egyszerűsítéseket kívánnak végrehajtani viszont a rendszerben, s egyúttal szigorítanák a visszaigénylést. Egyebek mellett 2 millióról 4 millió forintra emelkedne az áfa-visszaigénylés bevételi összeghatárának küszöbe. A miniszter beszámolója szerint a kormány javaslatában az is szerepel, hogy az áfá-t csak a ténylegesen kifizetett adó után lehessen visszaigényelni, a csupán leszámlázott után ne. A kormány döntése értelmében jövőre megszűnik a vámhatóságok által szedett statisztikai illeték. Az EU-konformitás jegyében született ezen döntés hozzávetőleg 6 milliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik