Gazdaság

HANGSZER-FINANSZÍROZÁS – Kölcsön nélkül fújhatják

Néhány évvel ezelőtt a hangszerárak az egekbe szöktek. Így az addig szinte bárki számára elérhető pianínókhoz, gitárokhoz ma már sok esetben csupán hitelek, esetenként speciális lízingkonstrukciók segítségével lehet hozzájutni.

Végső Béláné, aki a zeneszerszámok adásvételével több éve alkalmazottként foglalkozott, egyszer csak úgy döntött: magánvállalkozást alapít. A Music Center névre hallgató betéti társaság ma az egyik legismertebb honi hangszerkereskedő és -importőr. A siker egyik titka, hogy a cég elsőként alkalmazta Magyarországon a banki kölcsönöket és a lízingfinanszírozást a hangszerek értékesítésénél, ami a korábbi KGST-kereskedelem megszűnte után ügyes húzásnak bizonyult. A hangszerárak a rubelelszámolás zárolásával szinte egyik pillanatról a másikra 10-15-szeresére ugrottak, s ezzel vége szakadt az olcsó szovjet, csehszlovák és keletnémet zeneszerszámok korának. Valamikor ekkortájt, a hazai hangszer-kereskedelem szereplőinek körében is változások kezdődtek. Az addig e területen monopolhelyzetben lévő Triál Music Rt. több önálló társaságra bomlott. Ezek egyikét vezette Végső Béláné, mígnem úgy döntött, hogy inkább a maga ura lesz.

,,Magyarországon a gyerekek, némi túlzással, szinte előbb tudnak kottát olvasni, mint könyvet” – állítja az üzletasszony. Ebből következően akár 2-3 ezer pianínóra is van kereslet egy évben. Ám, ha nem lennének a hitel-, illetve lízingkonstrukciók, az érdeklődők 80 százaléka nagy valószínűséggel egyáltalán nem jutna hangszerhez. A Music Center ezt szem előtt tartva, három évvel ezelőtt elsőként kezdte meg e finanszírozási megoldások használatát. Tartós bérlet terén legelőször a PWL Lízing Rt.-vel, illetve egy esztendővel később a K&H Lízing Rt.-vel működtek együtt, ez év elején pedig az Árkádia Kft.-vel vették fel a kapcsolatot.

A lízingelés lehetőségéért ma még csak az esetek 10 százalékában nyúlnak a hangszerek használói, dominál tehát még mindig a készpénzes, vagy a fogyasztási hitel igénybevételével történő vásárlás. Lízingről egyébként eleve csak akkor lehet szó, ha a bruttó áron minimum 150 ezer forintos zeneszerszám vevője vagy kölcsönvevője maga mögött tudhat egy vállalkozást, amely tartós bérleti szerződést köt az értékesítővel. A konstrukcióhoz kapcsolódóan a vevőnek kezdetkor a vételár legalább 30 százalékát kell készpénzben befizetnie, majd a lízingidőszak leteltével a portékát teljes egészében meg is vásárolhatja. Ez az intervallum általában egy év, de a nagyobb – esetenként több millió forint – értékű hangszereknél több esztendő is lehet.

A hagyományos célokra, de azon belül hangszervásárláshoz is felhasználható fogyasztási hitelek a Magyar Cetelem termékkínálati palettáján szerepelnek, jóllehet, sokszor – az esetek mintegy 90 százalékában – a helytelenül hangszerlízingnek nevezett konstrukció nem más, mint személyi kölcsön. ,,Az 1998 elejétől igényelhető normál, ámde zeneszerszám megvételéhez is felhasználható áruhitel első felvevője egy kicsi hangszerbolt vásárlója volt” – meséli Árvai Péter, a bank kereskedelmi osztályvezetője. Az adásvételekhez kért összeg egyébként lehet 30 ezer, de akár 2 millió forint is; az átlagos hitel nagysága 100 ezer forintra tehető. Ez önmagában nem is olyan magas, ha figyelembe vesszük, hogy ma már egy kisebb fúvós hangszert sem lehet megvenni 40-50 ezer forintnál olcsóbban.

A hitelezés feltételeit a bank szigorú korlátok közé szorítja. Mindenekelőtt meghatározza, meddig is tekinthető hangszernek a vétel kiszemelt tárgya. A mostanában közkedvelt zenegép például már nem szorítható bele ebbe a kategóriába. Az áruvásárlási hitelnek amúgy két fő kritériuma van még: kizárólag abban az esetben kérhető, ha az abból megvásárolt fogyasztási cikk magánjellegű felhasználást céloz, másfelől csak magánszemély juthat hozzá. Alapfeltétel továbbá a 20 százalékos önrész, amelyet a kölcsön igénylőjének a felvételkor egy összegben, saját zsebből kell kifizetnie. A hitel futamideje 12-től 36 hónapig terjedhet; a teljes hiteldíjmutató 35-40 százalék körüli. Ugyanakkor a legfeljebb 30 perc alatt elvégzett hitelvizsgálatért a Cetelem semmiféle hitelbírálati díjat nem számol fel, ahogyan kezelési költséget sem kalkulál a mutatóba. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik