Gazdaság

TŐZSDEKÖZGYŰLÉS – Hosszabbítók

Nagy többséggel Simor Andrást választották meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökének az intézmény április 23-án megtartott tisztújító közgyűlésén. Az ily módon három évre megerősített vezető Járai Zsigmond pénzügyminiszterré választása óta - vagyis több mint fél éve - megbízott elnökként irányította a börze munkáját. A közgyűlés megválasztotta a Tőzsdetanács további tagjait, valamint döntött az MMTS II rendszer megvalósításáról.

Összesen 7 jelölés érkezett a tőzsdeelnöki posztra, ám az abszolút esélyes Simor Andrással szemben csupán Pacsi Zoltán vállalta a megmérettetést. A döntés így igen hamar megszületett, hiszen már az első szavazás során a voksok kétharmadánál több szavazat érkezett az eddigi megbízott elnökre (a Tőzsdetanács tagjairól lásd külön anyagunkat).

Ismételten támogatta a BÉT tagsága az 1999. évi költségvetés keretein belül az MMTS II névre hallgató új elektronikus rendszer mielőbbi üzembe helyezését. Erről azért kellett újfent döntést hozni, mert az MMTS I bevezetési költségei csaknem felemésztették a korábban két szisztéma együttes megvalósítására szánt összeget. A tervek szerint az új rendszer legkorábban 2000 tavaszán indulhat, azonban az MMTS I keretei között 1999 júliusától már lehetőség nyílna a származékos termékek elektronikus távkereskedésére. A fenti döntés két alternatívájaként felvetődött egyrészt az MMTS I hosszabb távú használata, másrészt a Fornax által a Budapesti Árutőzsde (BÁT) számára fejlesztett kereskedési program megvásárlása. Ezen költségtakarékos elképzelések abból a meggondolásból fakadtak, amely szerint – csupán a származékos termékek szekciójában szedett forgalmi díjak alapján – a beruházás megtérülése nem biztosított.

Simor András kifejtette: Magyarország túl kis piac ahhoz, hogy két tőzsde egymástól függetlenül eredményesen működhessen, ezért már az elmúlt év során tárgyalásokat kezdtek a BÁT vezetőségével, azok azonban ez idáig nem vezettek eredményre.

Az újonnan megválasztott tőzsdetanács április 26-i első ülésének döntése értelmében Czirják Sándor képviseli majd a BÉT-et a Befektetővédelmi Alap igazgatótanácsában. A tervezettnél két nappal később, 1999. május 17-én vezetik be a meghosszabbított kereskedést, amely során a prompt piacon 10 órától 16 óra 30 percig, a határidős piacon pedig 10-től 15 óráig lehet üzletelni. A határidős piacon nem lesz folyamatos az üzem, ugyanis a nap folyamán egy alkalommal 1 órás szünetet is beiktatnak a kereskedés menetébe. A közgyűlés az előterjesztésben foglaltaknak megfelelően elfogadta a BÉT 1998. évi működési és költségvetési beszámolóit, megválasztotta a felügyelő-, illetve az etikai bizottság tagjait és a szakmai testületek elnökeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik