Gazdaság

NOVACOM TÁVKÖZLÉSI KFT. – Német alternatíva

Néhány hónapos tesztelési időszakot követően április 21-én indította meg kereskedelmi szolgáltatását a Novacom Távközlési Kft. Az új alternatív telekommunikációs szolgáltatást nyújtó társaságnak két szerződött ügyfele van, s néhány nagy ipari vállalattal, pénzügyi céggel és kormányzati szervvel már előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Egymilliárd forintos tőkével 1997 novemberében alapították a iNovacomot, amelynek 50 százalékos főtulajdonosa a német RWE iTelliance AG; 25 százalék a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. tulajdonában van, s ugyanekkora részvénycsomaggal rendelkezik a Telekommunikations Südwest GmbH, a baden-württembergi EnBW telekommunikációs holding érdekeltsége. (Megjegyzendő, hogy az RWE Telliance az anyacége az e-plus nevű mobiltársaságnak, amely Európa vezető DCS 1800-as mobilszolgáltatója, s mint ilyen, természetesen megvásárolta a nemrégiben idehaza kiírt DCS-tender tájékoztató füzetét.)

A Novacom egyik jelentékeny ügyfele az Elmű, a másik az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. A nekik nyújtott hang-, adat- és integrált távközlési szolgáltatás fejében az idén több százmillió forint bevételt vár a Novacom, amely egyelőre még bérli az áramszolgáltatók távközlési hálózatát. Ez a lehetőség összeköttetést biztosít Budapest és Miskolc között és műszaki szempontból teljesen lefedi a két város területét. Jobbágy Dénes vezérigazgató minapi tájékoztatóján közölte: cége minden technikai feltétellel rendelkezik ahhoz, hogy az áramszolgáltatók elektromos hálózatán távközlési jeleket juttasson el a háztartásokba. Mivel a közcélú hangátviteli szolgáltatás egyelőre koncessziós jogokkal védett, a társaság arra készül fel – a cégvezető szerint már a közeli jövőben -, hogy az adatátvitellel szerezzen magának híveket a lakosság köréből.

A következő években több százmillió márkát kívánnak befektetni a tulajdonosok a magyarországi alternatív távközlésbe. A német részvényesek egyébként azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy már meglévő hálózatot vásároljanak majd meg, illetve béreljenek, avagy újabb szövetségest keressenek a hazai piacon (Figyelő, 1999/44. szám).

A társaság mostani indulásánál a hálózati, a bérelt vonali, az alközponti, a Frame Relay, az ATM és a virtuális magánhálózati szolgáltatások a meghatározóak. Berendezéseik fő beszállítója a Kapsch és a Nortel. Ami pedig az optikai hálózat építését illeti, a tervek szerint az idén ezer kilométernyi kábel fektetésével végeznek. Ennek üteme egyrészt a fogyasztói igényektől, másrészt a tulajdonosi szándékoktól függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik