Gazdaság

Nyugtató

MÉRSÉKLŐDÖTT AZ INFLÁCIÓ. A fogyasztói árak – a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint – márciusban 9,3 százalékkal haladták meg az előző év harmadik hónapjának szintjét. A ráta folyamatosan csökkenő trendje tehát ezúttal sem tört meg; mint emlékezetes, februárban 9,4, egy hónappal korábban pedig 9,8 százalékot regisztráltak.

A VÁRTNÁL JOBB FOLYÓMÉRLEG. Az idei második hónapban 64 millió dollár volt a folyó fizetési mérleg hiánya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból. Az első kéthavi deficit így 239 millió dollár, ami alig valamivel több a múlt év azonos időszakában mért 226 milliónál. A vártnál kedvezőbben alakult a tőkebeáramlás is: az első két hónapban 555 millió dollár érkezett az országba.

ÚJABB STABILIZÁCIÓS CSOMAG? “Ha a jövő évi költségvetésben a mostani, növekedést erőltető gazdaságpolitikához képest nem következik be változás, úgy 2001-ben újabb stabilizációs intézkedésekre lesz szükség” – hangoztatta Békesi László ex-pénzügyminiszter a Pénzügykutató Rt. tanácskozásán. Szerinte 2000-ben a költségvetés elsődleges többletét, illetve az államháztartás hiányát a GDP-hez képest egyaránt 3 százalékra kellene tervezni. Medgyessy Péter, a Horn-kormány utolsó pénzügyminisztere szerint üzenetértéke lenne annak, ha már az idén csökkentenék a költségvetés kiadásait.

JEGYBANKI KAMATCSÖKKENTÉS: Az MNB pénteken évi 18,50 százalékról 18,00 százalékra csökkentette az egynapos aktív repokamatot (lásd a grafikont). A 2 hetes futamidejű betéti kamat az eddigi 16,00-ról évi 15,50 százalékra csökkent. Az overnight betéti kamatot 13,50 százalékról 13,00 százalékra mérsékelték.

SPÓROLUNK. A lakosság összes kiadásai 1998-ban lassabban bővültek, mint a rendelkezésre álló jövedelme, így e kör pénzügyi megtakarításai – az inflációt kiszűrve – jelentősen emelkedtek az előző évhez képest. Mindebben azonban számottevő része van a kötelező magánnyugdíjpénztárak színrelépésének, hiszen korábban az odaáramló összegeket tb-járulékként számolták el. Az MNB becslése szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetések tavaly meghaladták a 25 milliárd forintot.

EGYHÁZI INGATLANOK. A napokban elfogadott kormányhatározat értelmében 2011-ig összesen 800 ingatlan, ezen belül az idén 33 épület kerül vissza a magyar katolikus egyház tulajdonába. Az Országgyűlés erre az évre 5 milliárd forintot különített el egyházi ingatlanrendezésre. A természetbeni rendezés teljes költségvetési vonzata 2011-ig az érintett 12 egyházat tekintve összesen 60-70 milliárd forint, a katolikus egyház esetében 45 milliárd forint.

ENERGETIKAI KÉRDŐJELEK. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának csütörtöki ülésén többen bírálták a Magyar Villamos Művek (MVM) széttagolására, az áramtermelés, -szállítás, illetve -szolgáltatás szétválasztására vonatkozó elképzeléseket. Elhangzott: az MVM-et az uniós csatlakozáshoz közeledve az a veszély fenyegeti, hogy Európa egyik legjelentéktelenebb energetikai társaságává válik. Hónig Péter, a gazdasági tárca helyettes államtitkára szerint senki nem akarja a két nagy energiaipari cég, az MVM és a Mol súlyát csökkenteni, de a funkciók szétválasztása nélkül nem jöhet létre a verseny.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik