Gazdaság

Unikális fejőstehén

Noha minden elemző kiemeli a Zwackkal kapcsolatban, hogy a tavalyi eredménynövekedési dinamika messze nem lesz tartható az idén, a részvényt a legtöbbjük vételre ajánlja. A társaság 1998-ban 2,5 milliárd forintos adózás előtti profitot ért el (az adó és a külső tag részesedését levonva valamivel 2 milliárd feletti nettó nyereség adódik), ami 95 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A nagy ugrást Schenk Tamás, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője döntően három tényezővel magyarázza. Először is, a társaság 1997 végén bezárta angyalföldi üzemét, ami önmagában 24 százalékos dolgozói létszámcsökkenésnek felelt meg – csak ennek hatására a tavalyi számokban legalább 200 millió forintos megtakarítás jelentkezett. Emellett látványosan javult a pénzügyi helyzet: míg 1998 elején még 1 milliárd forintos hitelállomány szerepelt a könyvekben, novemberben már a nettó készpénzállomány haladta meg az 1 milliárd forintot. Ennek köszönhetően a cég pénzügyi tevékenysége enyhe plusszal zárult, s az egy évvel korábbi megfelelő mutatóhoz képest ez is 300 millió forint feletti javulást jelent. A harmadik fontos elem Schenk szerint az, hogy a márkás termékek aránya tovább növekedett (a kommersz termékek piacán nem ment bele árversenybe a cég), és így jócskán tudott profitálni a prémium italok fogyasztásának meglódulásából. Elsősorban ez utóbbi tényezőnek köszönhető, hogy a negyedik negyedévben az elemzői előrejelzéseket is lényegesen felülmúló eredményt sikerült elérni.

Szöllősi Ferenc, a Budapest Alapkezelő Rt. elemzője (részvényeket is tartó alapjuk, a Budapest Növekedési Alap egyébként a Zwackban jelentős, 5-10 százalék közötti részesedéssel rendelkezik) szintén a márkás termékek felé eltolódó eladásokból adódó magasabb marginnal magyarázza a vártnál jobb tavalyi számokat. Idei előrejelzésükben 20-25 százalékos eredménynövekedés szerepel. A szakember szerint a legfontosabb kérdés az, mit hoz az UDV-vel való együttműködés. A tavaly novemberben kötött megállapodás, miszerint újabb termékek kizárólagos forgalmazását nyerte el a Zwack, érdemben először az első negyedéves számokat befolyásolja.

A Concorde elemzője egyébként 1999-re 18 százalékos árbevétel-növekedéssel, és valamivel 10 százalék feletti nyereségjavulással kalkulál. Az UDV-vel kötött újabb szerződéstől Schenk csak csekély profitbővülést vár; részben azért, mert eddig is sok márkát forgalmaztak, részben pedig mert a szesziparban a margin jelentős része nem a forgalmazónál, hanem a termelőnél jelentkezik.

Mindkét elemző egyértelműen jó vételi lehetőséget lát a részvényben, és elsősorban a magas osztalékhozamra hívják fel a figyelmet. A cég osztalékpolitikája szerint az adózott nyereség legalább felét fizetik ki, így 1998 után minimum 500 forintos részvényenkénti osztalék valószínűsíthető. A jelenlegi 5300 forint körüli árfolyamból közel 10 százalékos osztalékhozam vezethető le. Tekintetbe véve a cég megnyugtató piaci helyzetét is, Szöllősi szerint a hosszú távra tervező nyugdíjalapoknak is ideális lehet a Zwack-részvények vásárlása. A várható idei eredményből számolva egyébként alig 4,5 körüli P/E (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) adódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik