Gazdaság

CSEH VESZTEGETÉSI BOTRÁNY – Privatizációs adok-kapok

Csehországban a minap ismét súlyos korrupciós vádak kerültek nyilvánosságra az SPT Telecom távközlési társaság részleges privatizációjával kapcsolatosan. E szerint a holland-svájci TelSource konzorcium az említett cég 27 százalékos részesedéséért kenőpénzeket fizetett politikai pártoknak. Az érintettek tagadnak.

Még 1995-ben adta el a cseh állam az SPT 27 százalékát 1,45 milliárd dollárért a TelSource konzorciumnak, amely 51 százalékban a holland Royal KPN NV, 49 százalékban pedig a svájci Swisscom tulajdona. A KPN röviddel 1998 karácsonya előtt további 6,5 százalékot szerzett az SPT tőkéjéből. A most nyilvánosságra került információk szerint a Demokratikus Polgári Párt (ODS) – az akkori meghatározó kormányzati erő – egykori vezetői a tender eldöntése előtt kenőpénzeket vettek volna fel.

Arra vonatkozó utalásokat, hogy a Klaus-kabinet egyes miniszterei és funkcionáriusai akkoriban jelentős összegeket kértek, illetve kaptak az SPT vevőitől, Prágában évek óta lehetett hallani. Azonban erre eddig bizonyíték nem adódott, s az ügyletet sem vizsgálták ki hivatalosan. Valamivel konkrétabbá csak 1998 májusától kezdtek válni a híresztelések, amikor a cseh média idézett az ODS pénz- ügyeinek törvényszéki vizsgálati anyagából. Ezt a vizsgálatot egy privatizációs botrány után a párt megbízásából a Deloitte&Touche végezte.

A dokumentum az érintett vállalatokat csak burkolt formában említette, a média szerint azonban az egyik esetben egyértelműen az SPT-ről van szó – méghozzá a cseh viszonyok között hatalmas, 270 millió cseh koronáig terjedő összeg erejéig (1 dollár 30,6 korona).

Az érintettek folyvást tagadták a korrupciós állításokat. Urs Kamber, az SPT pénzügyi főnöke – aki 1994 óta mint svájci projektvezető vesz részt az SPT-üzletben – most is azt nyilatkozta, hogy a Swisscom vagy a TelSource részéről a cég privatizációjával kapcsolatosan sem közvetlenül, sem közvetve semmilyen kenőpénz nem került cseh pártokhoz vagy politikusokhoz. Hasonló cáfolatokat tett ismét közzé a Swisscom és a KPN is. Az utóbbi ráadásul saját külső könyvvizsgáló cégét bízta meg: tárja fel, hogy a KPN és a TelSource semmilyen módon sem eszközölhetett olyan kifizetéseket, melyek összeütközésben lennének a törvénnyel. Mindamellett az államügyész januárban mégis az STP privatizálásának rendőrségi vizsgálatát követelte. Zeman miniszterelnök pedig újfent kijelentette: az egész projekt 1998 végén elindított (nem közvetlenül a vesztegetési híresztelésekkel kapcsolatos) vizsgálatának az idei első félévben be kell fejeződnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik