Gazdaság

PHARE-PROGRAM – Lassan csordogálnak

Elsősorban a mezőgazdaságra, a határellenőrzés fejlesztésére és a környezetvédelemre költhető az 1998-as Phare-program keretében Magyarország számára 2000 októberéig rendelkezésre bocsátott, 87 millió ecu-s (közel 103 millió dolláros) segély. Az erről szóló megállapodást - amelytől mindkét fél a keretösszeg gördülékenyebb felhasználását várja - a múlt héten írta alá Budapesten Boros Imre tárca nélküli miniszter és Michael Lake nagykövet, az Európai Unió itteni képviseletének vezetője.

Immár a gyakorlat próbájának vetik alá az Európai Bizottság által 1997 júliusában kidolgozott Új Orientáció című dokumentumot. Ennek lényege, hogy a Phare keretében nyújtott támogatás csak a csatlakozást közvetlenül segítő programokhoz nyújtható – 30 százalékban intézményfejlesztésére, 70 százalékban pedig beruházások támogatására. Az új irányelv rögzíti továbbá, hogy a pénzeket az eddigieknél gyorsabban – 2 éven belül – kell elkölteni a korábbi, sokszor 3-4 éves átfutás helyett.

Ez igencsak feszített tempót igényel, hiszen egyelőre a korábbi évek keretösszegeire sem kötötték meg teljes mértékben a szerződéseket (lásd a grafikont). Az 1995-ös, 92 millió ecu-re rúgó segélyből például még 32 millióra nem parafálták a kontraktusokat, igaz, 21 millióra – egyenként 500 ezer ecu-t meghaladó projektekre – már csak a brüsszeli jóváhagyás hiányzik. A Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) így is legalább 2-3 millió ecu-re taksálják azt az összeget, amely elvész az 1995-ös támogatásból, mivel a 3 évvel ezelőtt jóváhagyott dossziét még az idén le kell zárni.

A támogatást élvező területek is némileg módosulnak. Feltűnően jelentős összeg, mintegy 15 millió ecu jut a határellenőrzés fejlesztésére; 16 millió illeti a mezőgazdaságot, 14 millió pedig a környezetvédelmi fejlesztéseket. Ezeken túlmenően határ menti együttműködésre 10, az államháztartás modernizálására 7,8 millió, vidék- és területfejlesztésre pedig 7 millió ecu-t folyósítanak.

Az átláthatóbb és gyorsabb teljesítést hivatottak segíteni a pénzfolyósítás új intézményei és gyakorlata is. Eszerint a Magyar Államkincstárban felállítandó Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Iroda (CFCU) végzi majd a programmenedzselést, míg a szintén hamarosan felálló Nemzeti Alap a végrehajtást követi figyelemmel. (A programok tervezése továbbra is a MeH kötelékében folyik.) Szintén újdonság, hogy először “bérel” majd a magyar államigazgatás uniós tisztségviselőket konzulensi feladatokra. Az 1999-es keretösszeget egyes államigazgatási szakemberek 120 millió ecu-re becsülik; az igényeket a magyar illetékesek januárban véglegesítik, amelyekre a remények szerint Brüsszel még 1999 első felében rá-bólint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik