Gazdaság

ÜZEMZAVAR PAKSON – Ma még nem hasad tovább

Biztonsági üzemzavar volt a múlt héten a Paksi Atomerőmű Rt. (PA) hármas blokkjában, amely azóta is áll. Az újraindítás időpontját egyelőre nem tudják a szakértők megjelölni. Az atomerőműnek napi 40 millió forint kára származik a kényszerszünetből. A 460 megawattos blokk által termelt villamos energia kiesését a vásárló Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) felerészt importból, valamint a Dunamenti és a Pécsi Erőműtől való vásárlással oldja meg, de ez a megoldás szintén jelentős többletköltséget okoz.

Az atomerőmű hármas blokkjának egyik gőzfejlesztőjében múlt héten szerdán hajnalban a megengedett határérték fölé emelkedett a vízszint, ezért az automatikus védelmi rendszer leállította a reaktor működését. A leállást 37 szabályozó rúd leeresztésével érték el, ám ezek egyike a leeresztés közben félúton megállt: ez okozta az üzemzavart. Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága, mint a biztonság felügyeletéért felelős hatóság az atomerőmű mérnökeivel együttműködve a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a második, üzemzavari minősítésben állapodott meg. Az atomerőműben a 2-es besorolás meglehetősen ritka. Legfontosabb feltétele az, hogy semmiféle nukleáris szennyeződés ne történjen. Szepes Károly, a Nukleáris Biztonsági Igazgatóság engedélyezési főosztályvezetője lapunknak elmondta, hogy az 1-es és a 2-es besorolás között kellett dönteniük. Azért választották mégis a szigorúbb besorolást, mert az esemény előtt egy héttel az erőmű mérnökei már észlelték a probléma előjeleit, ám a javító intézkedéseket nem hajtották végre korrektül; emiatt szorulhatott be a rúd. Mindemellett a 36 rúd is tökéletesen el tudta látni a védelmi funkciókat. Lapzártánkkor távirányítású, víz alatti kamerával folytatták a szétbontott reaktortér átvizsgálását, hogy ellenőrizzék, vajon nem okozott-e bármiféle sérülést a beszorult rúd. A szakemberek a jövő hét elejére tették az újraindítás legkorábbi lehetséges időpontját.

A hazai szakértők szerint az ország egyetlen atomerőműve a biztonság tekintetében a nemzetközi átlag fölötti, ám erről pontos rangsor nem készül. A teljesítmény-kihasználási mutató viszont már pontosan mérhető; e tekintetben a világ 400 atomerőművi blokkjának rangsorában a 4-es blokk a 9., a 3-as a 12., a 2-es a 13., az 1-es pedig a 23. helyet foglalja el. Mivel az erőmű 2-es blokkja a rendes éves karbantartás miatt áll, az erőmű jelenleg csupán félgőzön üzemel.

Az 1840 megawatt névleges összteljesítményű PA termeli a hazai villamos energia közel 40 százalékát, jóval a többi erőmű ára alatt. Az áramot a rendszerirányítást végző MVM vásárolja meg a PA-tól, egy esetleges kiesés esetén pedig megszervezi a pótlást. Ezzel együtt az MVM közel 100 százalékos tulajdonosa is a PA-nak. Tombor Antal, az MVM megbízott vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a kieső áram 50 százalékát import – Szlovákia illetve “egy brókercég” – a hazai forrásból kielégített többletigényt pedig elsősorban a Dunamenti és a Pécsi Erőmű fedezi. Mint mondta, a PA vesztesége természetesen a társaság éves mérlegét terheli. Az MVM saját veszteségeiről egyelőre nem tudott beszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik