Gazdaság

Világregiszter

– Oroszország 25 milliárd márka visszafizetésre esedékes adósságának 20 évre történő átütemezéséről írt alá megállapodást Bonnban a két ország pénzügyminisztere. Négy éven belül ez a negyedik és egyben a legnagyobb összegről szóló német-orosz adósságátütemezési szerződés. Nem hivatalos adatok szerint Oroszország adóssága kereken 125 milliárd dollárt tesz ki, ebből 15 milliárdot a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank nyújtott. A kereskedelmi banki hitelek 25 milliárd dollárra rúgnak, míg az állami garanciákkal adott hitelek meghaladják a 60 milliárd dollárt.

– Horvátország első ízben bocsátott ki nemzetközi kötelezettséget, 300 millió dolláros, ötéves lejáratú eurokötvény formájában. Az amerikai kincstárjegyeknél 80 bázisponttal magasabb hozamú horvát kötvény piaci elhelyezését a svájci UBS és az amerikai Merrill Lynch befektetési bank szervezte.

– Jugoszláviában 1,4 százalékkal voltak magasabbak a kiskereskedelmi árak januárban, mint tavaly decemberben. A jugoszláv szövetségi statisztikai hivatal szerint a havi infláció évek óta nem volt ilyen alacsony, éves szintre vetítve 20 százalék alatti. Ami a tavaly januárral való összevetést illeti, az infláció 37,7 százalékos.

– Csehországban az ipari termelés tavaly decemberben 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, változatlan árakon számítva. 1996-ban az ipar, ugyancsak változatlan áron, 6,9 százalékkal termelt többet, mint 1995-ben.

– Szlovákia tavalyi külkereskedelmi mérlege az előző évihez képest 17,4 százalékkal emelkedett, és 605 milliárd koronát meghaladó forgalmat mutatott, ami kis híján 90 milliárdos növekedést jelent – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) legfrissebb jelentéséből.

– Elsősorban az északi-tengeri olajés gázbevételeknek köszönheti Norvégia, hogy tavaly 4,8 százalékkal nőtt hazai összterméke. Az oslói statisztikai hivatal szerint a növekmény 40 százaléka közvetlenül a tengeri olajtermelés emelkedő bevételeire vezethető vissza. A fekete arany segítette hozzá Norvégiát az előző évinél 60 százalékkal nagyobb, 75 milliárd koronás (1950 milliárd forint) kereskedelmi többlethez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik