Gazdaság

JAVASLAT ÁR-BÉR MEGÁLLAPODÁSRA – Újraindítanák az ÉT-verklit

Az MSZOSZ elnöksége meghatározta azokat az alappontokat, amelyekkel hajlandó lenne megkötni egy kétéves ár-bér megállapodást. A szakszervezet vezetői a tárgyalások mielőbbi megkezdését sürgetik.

Elvárásainak mostani meghatározásakor a legnagyobb szakszervezeti tömörülés lényegében az őszi tárgyalásokon képviselt véleményét ismételte meg, amire akkor a kormány fogékonynak mutatkozott, még ha írásbeli megállapodás nem is született a hároméves ár- és bérpozíciókról. Wittich Tamás alelnök tájékoztatása szerint a szövetségnek a tárgyalásokon képviselendő álláspontja a következő: 1997-ben és 1998-ban a reálbérek semmiképpen se csökkenjenek a versenyszférában, sőt lehetőleg már az enyhe növekedésre kell törekedni. Az alelnök hangsúlyozta: ez az elvárás csak akkor érvényes, ha az idén a reálbércsökkenés nem lesz nagyobb két százaléknál. Ezért az MSZOSZ fontosnak tartja, hogy félévkor vizsgálják meg az infláció és a béremelkedések alakulását, és szükség esetén tegyék meg azokat a korrekciókat, amikkel tartható a szakszervezetek által elfogadott mérték. A számháború máris kitört, hiszen a kormány a versenyszférában tapasztalható túlzott béremeléseket emlegeti, míg a szakszervezetek a vártnál nagyobb reálbércsökkenésről és inflációról beszélnek.

Az MSZOSZ már most megkezdené a két évre szóló ár-bér megállapodás előkészületeit. Wittich Tamás szerint ezzel el lehetne kerülni azt, hogy az év végi ÉT-hajrában a részletes költségvetési és adóviták meghiúsítsák az egyezséget. Az alelnök az ár-bér egyezség nélkülözhetetlen kellékeként említette a garanciákról történő megegyezést és a tripartit árfigyelési rendszer bevezetését. Utóbbit még a tavalyi tárgyalások kezdetén javasolta az MSZOSZ, de az ötlet mindeddig nem jutott túl az ÉT szakbizottságain. Ugyancsak ez a szakszervezeti tömörülés állt elő ősszel a társadalombiztosítási járulékok mértékét jelentősen átalakító javaslatával. Ez a terv jelenleg alszik, de az MSZOSZ a leendő kétéves alkutól azt várja, hogy szja- és tb-módosításaival a kormány ne rontsa a reálbér-pozíciókat. Wittich Tamás az ár-bér megállapodás betarthatósága egyik alapfeltételeként jelölte meg az ágazati kollektív szerződések számának növelését. Ez a folyamat ugyan az idén lendületet vett, az alelnök szerint azonban a középszintű egyezségek további ösztönzésére lenne szükség.

A munkaadói oldal szervezetei még nem alakították ki testületi véleményüket egy lehetséges ár-bér megállapodásról, több ÉT-képviselőjük viszont jelezte: aláírásukhoz arra lenne szükség, hogy az egyezség számukra is nyújtson valamit, szemben az őszi javaslattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik