Videón az idomárjára támadó, hoverboardos, orosz cirkuszi medve

Hátborzongató felvételek, egyenesen a Moretti Cirkuszból.

Egészen hátborzongató élményben lehetett része azoknak a nézőknek, akik nemrégiben részt vettek egy orosz cirkusz előadásán, egy hoverboardozásra is megtanított medve ugyanis, a produkciója kellős közepén úgy döntött, hogy leszáll a deszkáról és megtámadja az idomárját – számolt be az esetről a Daily Mail, a Telegramon megjelenő bejegyzések alapján.

Az oroszországi Bijszk városában készült videón az látható, ahogy az emberek szórakoztatására kényszerített medve lelép a deszkáról, majd rátámad a Moretti Cirkusz előadásának másik résztvevőjére, Szergej Pricsinics, 48 éves állatidomárra, miközben a főként gyerekekből és szülőkből álló közönség lélegzetvisszafojtva figyeli az eseményeket.

De, a felvételek tanúbizonysága szerint, a történet, szerencsére, nem tragédiával zárult, hiszen az idomár, a kollégái segítségével, végül ki tudott szabadulni a több mint két mázsát nyomó, Donut nevű vadállat szorításából.

A hírek szerint az állatidomárt az eset után kórházba kellett szállítani, de a cirkusz tagadta, hogy a férfi ennyire súlyos sérüléseket szerzett volna. És az incidens után még az előadást is befejezték.

A cirkusz szóvivője, Nyikita Mihajlov szerint „a medve műsorszám vége felé ráförmedt Szergejre, és birkózott vele”, de a veterán állatidomár „szándékosan nem állt ellen” és „megvárta, amíg a medve megnyugszik”. „Aztán felállt, folytatta a műsort, majd az egészet egy csókkal pecsételte meg, a műsor pedig a szokásos módon folytatódhatott” – emlékezett vissza a szóvivő.

„Ez egy állat, és ők másképp is viselkedhetnek, lehet, hogy nem tetszik nekik valami, és így is kifejezhetik az érzelmeiket. Ezt minden tréner megérti” – mondta Mihajlov.

A helyi állatvédők szerint azonban ideje lenne már Oroszországban is betiltani az élő állatok cirkuszokban való felhasználását, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy az oroszok többsége is úgy gondolja, hogy ez nem helyes dolog.

„Miközben a modern világ cirkuszművészete gyorsan halad az emberség felé és betiltja az állatok cirkuszi használatát, az orosz cirkuszlobbi aktívan ellenáll a fejlődésnek, és védi kereskedelmi érdekeit” – fogalmazott Jurij Koretszkicsesz, orosz állatjogi aktivista.