Élet-Stílus

Katalin hercegné rákkal küzd

SEBASTIEN BOZON / AFP
SEBASTIEN BOZON / AFP
Megkezdődött a kemoterápiás kezelése.

Péntek este a BBC számolt be arról, hogy Katalin hercegné videónyilatkozattal hozta nyilvánosságra, hogy rákkal küzd. Mint mondta, hihetetlenül kemény hónapok állnak mögötte, de jól van, és minden nappal egyre erősebb.

Hogy a rák mely típusát diagnosztizálták nála, arról nem beszélt a hercegné, azt viszont elmondta, hogy amikor januárban hasi műtéten esett át, még nem lehetett tudni, hogy rákos megbetegedéssel küzd.

A műtét utáni vizsgálatok azonban rákot mutattak ki, orvosi csapatom ezért azt tanácsolta, hogy vegyek részt egy megelőző kemoterápiás kezelésen. Jelenleg ennek a kezdeti szakaszában járok.

Katalin hozzátette, gondol mindazokra, akik rákkal küzdenek, hozzátéve: mindenkitől azt kéri, aki a betegség bármelyik formájával kénytelen szembenézni, ne veszítse el a hitet és a reményt.

Természetesen ez hatalmas sokként ért minket. Vilmos és én minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy a fiatal családunk érdekében privát módon dolgozzuk fel és kezeljük ezt a helyzetet. Időbe telt, amíg felgyógyultam ebből a nagy műtétből és megkezdődhetett a kezelésem. De a legfontosabb, hogy időbe telt, míg Györgynek, Saroltának és Lajosnak mindent a számukra megfelelő módon elmagyaráztunk és megnyugtattuk őket, hogy minden rendben lesz velem.

– fogalmazott a hercegné, majd a szimpatizánsainak is üzent:

Az, hogy Vilmos mellettem van, a vigasz és a megnyugtatás nagyszerű forrása. Ahogyan az a szeretet, támogatás és kedvesség is, melyet tanúsítottatok. Mindkettőnknek sokat jelent.

Nyilatkozatában Katalin hangsúlyozta, várja, hogy mielőbb visszatérhessen a munkájához, de jelenleg a felépülést kell előtérbe helyeznie, miközben a családjának most időre, térre és privát szférára van szüksége.

Január közepén a Kensington-palota közleményben adta hírül, hogy Katalin hercegné egy tervezett hasi műtéten esett át, ami sikeresnek bizonyult, közölték viszont azt is, hogy a trónvárományos Vilmos herceg feleségét feltehetőleg további 10-14 napig kezelik majd kórházban, és orvosai tanácsára legalább húsvétig szünetelteti majd a nyilvános megjelenéseit.

A szóban forgó bejelentést követően voltaképpen két hónapig semmit sem lehetett tudni Katalinról, vadabbnál vadabb feltételezések láttak napvilágot arra vonatkozóan, mi lehet vele.

A hónap elején aztán megjelent róla az első lesifotó, majd a walesi hercegi pár Instagram-oldalán anyák napja alkalmából osztottak meg egy fotót róla és a gyerekeiről, ám a képet manipuláció lehetőségére hivatkozva több nemzetközi fotóügynökség is visszavonta. Az ügy miatt Katalin elnézést kért, X-en közzétett posztjában úgy fogalmazott:

Mint sok amatőr fotós, én is kísérletezem időnként a szerkesztéssel. Szeretnék elnézést kérni a tegnap megosztott családi fotó okozta zavarokért. Remélem, minden ünneplőnek nagyon boldog anyák napja volt.

A héten újabb Katalin-észlelésről számolt be a sajtó: szemtanúk beszámolói alapján a walesi hercegi pár szombaton ellátogatott egy, a windsori otthonukhoz közeli gazdaboltba, a TMZ pedig egy felvételt is megosztott erről a kiruccanásról, annak valódiságát viszont több közösségimédia-felhasználó megkérdőjelezte.

Több mint egy hónappal ezelőtt némileg hasonló körülmények között derült fény III. Károly király rákdiagnózisára is. Az Egyesült Királyság uralkodója prosztata-megnagyobbodás miatt esett át operáción, a műtétet követő diagnosztikai vizsgálatok során viszont a rákbetegség egyik formáját azonosították nála az orvosai. A hírről és arról, hogy a király kezelése megkezdődött, február 5-én számolt be a Buckingham-palota.

A bejelentés óta több dolog is történt:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik