Élet-Stílus

III. Károlynál rákot diagnosztizáltak, megkezdték a kezelését

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP
Nemrég prosztataműtétje volt, akkor észlelték a problémát.

A Buckingham-palota hétfő este közleményt adott ki III. Károly egészségügyi állapotával kapcsolatban, amiből kiderül, hogy a 75 éves királynál rákos elváltozást találtak.

A király közelmúltbeli, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt végzett orvosi beavatkozása során egy másik, aggodalomra okot adó problémát észleltek. Az ezt követő diagnosztikai vizsgálatok a rák egy formáját azonosították.

Mint írják, megkezdték a kezelését, amíg ez tart, a uralkodó orvosi tanácsra elhalasztja minden nyilvános programját, de az állami teendők ellátását és az ezzel járó hivatalos dokumentációs tevékenységeket a szokásos módon folytatja. Ebből arra lehet következtetni, hogy a király nem vált cselekvésképtelenné, így nincs szükség arra, hogy államfői feladatait régensi minőségben a közvetlen hozzátartozóiból álló államtanácsosi testület vegye át, írta az MTI.

A közlemény szerint nem prosztatarákról van szó, a Palota ugyanakkor nem közölte, hogy a betegség a király mely szervét támadta meg.

A király hálás az orvosi csapat összes tagjának a gyors közbenjárásért, amit a nemrégiben elvégzett kórházi kezelése tett lehetővé. Továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a gyógyulásához, és várakozással tekint mielőbbi visszatérésére a közfeladatok ellátásához. Őfelsége azért döntött úgy, hogy megosztja diagnózisát, hogy ezzel megelőzze a spekulációkat. Emellett bízik benne, hogy kiállása világszerte segíti a társadalom megértését azok irányába, akiket érint a rák.

III. Károly múlt hétfőn térhetett haza a kórházból, ahol prosztatáját műtötték. Az udvar már az uralkodó prosztata-elváltozásáról szóló korábbi diagnózis ismertetésével is szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján korábban a szükséges minimumon túl nem közöltek részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

Udvari illetékesek szerint a prosztataelváltozás diagnózisának nyilvánosságra hozása is Károly kifejezett kívánsága volt, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

Fia, Harry herceg az Egyesült Királyságba utazik majd a BBC szerint, hogy apjával találkozzon.

A korábbi évtizedekben alkalmazott titoktartási szigort illusztrálta, hogy III. Károly nagymamájáról, a néhai II. Erzsébet királynő édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A titoktartás szigorának enyhítése azonban nem terjed ki a királyi család mindegyik tagjára. III. Károly kezelése előtt néhány nappal esett át hasüregi műtéten ugyanabban a kórházban Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos trónörökös felesége, az uralkodó menye, az ő esetében azonban az udvar nem közölte, hogy milyen megbetegedésről van szó. Azóta Katalin is otthonában lábadozik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik