Élet-Stílus

Szabad-e fürdőruhában szaunázni? Évszázados hagyománynak mentek neki Svédországban

PETER ENDIG / DPA / AFP
PETER ENDIG / DPA / AFP
Östersundban elküldtek egy nőt egy svéd fürdőből, mert a szokásokkal ellentétben nem volt meztelen. A hely meghátrált, azóta már nem kötelező pucérnak lenni, de korántsem biztos, hogy mindenki a lazítás mellett dönt majd.

A szaunázás sokak számára a szabadságról szól, sok helyen, legfőképpen a skandináv országokban ezért még a ruhát is ledobják magukról. Finnországban közel ezeréves hagyományról beszélünk, de Svédországban is mélyen gyökerezik a tradíció, és egészen az elmúlt időszakig nem is gondolták, hogy meg kellene reformálni ezt a kikapcsolódási módot.

Az utóbbi években azonban egyre erősebbé váltak azok a hangok, amelyek szerint pont a meztelenség akadályozza a teljes szabadságot. Svédországban komoly társadalmi vita alakult ki a kérdés kapcsán:

beengedjék-e a felöltözött embereket a szaunába?

Az újkeletű vitát egy östersundi eset robbantotta ki. A svéd város egyik nyilvános fürdőjéből kiutasítottak egy nőt, mert úszódresszt viselt – írja a Daily Mail. A Stockholmtól nagyjából 470 kilométerre fekvő település fürdőjébe is hagyományosan meztelenül vagy legfeljebb törölközőt maguk köré csavarva mennek be az emberek, de utóbbit is ledobják, amint tehetik. Az emberek ennek ellenére vegyesen fogadták a tiltást, végül szinte nemzeti vita kerekedett a kérdésből, ami tágabban a hagyományokról és inkluzivitásról szól.

Calle Hesslefors / ullstein bild / Getty Images (Illusztráció)

Hogy ki mennyire ragaszkodik ezekhez a szokásokhoz, azt tökéletesen mutatja a helyi közmédia kutatása. A svéd állami rádió körkérdése szerint kisebbségben vannak azok, akik nem követik a hagyományokat, a megkérdezettek

  • 32 százaléka legalább az intim testrészeit eltakarja,
  • 28 százalék törölközőt használ,
  • 40 százalék viszont semmit.

A fürdőnek végül módosítania kellett szabályzatán: ma már engedélyezik, hogy a szaunába látogatók akár fürdőruhát is viseljenek, ha épp úgy tartja kedvük. A fürdő azzal érvelt, hogy az egyének biztonságérzete az egyik legfontosabb, ezért kellett megváltoztatniuk a szabályaikat. Hozzátették ugyanakkor, hogy a szaunában fürdőruha viselése negatív higiéniai következményekkel jár.

Ez az az érv, ami sokszor előjön a meztelen szaunázással kapcsolatban, hisz minél kevesebb a ruha rajtunk, annál kisebb a felület a baktériumoknak. Sokan azért is szeretik ezt a módit, mert így őszintébbnek, természetesebbnek tartják az élményt, amit egy olyan közegben élhetnek át, ahol mindenki egyenlő. A meztelen szaunázás mellett érvelők a közel ezer éves hagyományt is előhozták, hisz a tradicionális finn szaunázás ruhamentes, és Svédországban is ezt a módit követik a legtöbb helyen.

Tradíciók, baktériumok, zaklatás

Talán ezért is, az enyhítés (szigorítás?) után még intenzívebbé váltak a viták. Több helyi híroldal, köztük az Ostersunds-Posten kikérte a helyiek véleményét. A válaszok változatosak voltak, egy részük a hagyománytisztelet miatt tartotta volna fenn a szokást, míg mások a szabad akaratra hívták fel a figyelmet, mondván: az emberek elég érettek ahhoz, hogy maguk döntsenek, hogyan használják a szaunát.

SSPL / Getty Images Giuseppe Acerbi 1802-ben készült illusztrációja egy finn szaunáról, a művész a fürdő ajtajában ábrázolta önmagát is.

Megjelentek a modern hangok is, akik a haladó XXI. századi, „ruhás” szauna mellett érveltek. Az ellen-naturalisták szerint a meztelenségnek vannak hátrányai, és most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy az alapvetően rejtőzködésre kárhoztatott körözött bűnözök itt könnyen lebukhatnak, mint ahogy történt ez 2019-ben Svédországban (egy drogdílert sikerült elfogni egy szaunában, igazán komikus körülmények között, ugyanis a rendőröknek is teljesen meztelenül kellett megjelenniük, hogy ne keltsenek feltűnést).

De ez csak egy kis színes adalék, ellenérvként sokkal inkább a pucér lazulás szexuális felhangjait szokták emlegetni:

az utóbbi években megszaporodtak a szexuális zaklatások (a metoo mozgalomnak köszönhetően felkaptak néhány esetet is), sokan ezek potenciális terepeként azonosítják a meztelen szaunákat. És van, aki visszautasítja ezt:

Néhány országban vannak olyan helyek, ahol a szauna nem más, mint bordélyház, de Finnországban ez elképzelhetetlen.

mondta a Times-nak Annika Teppo, aki szerint hatalmas tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a szauna szexuális tér. A svéd Uppsalai Egyetem kulturális antropológia professzora egy másik problémát is érintett, mégpedig, hogy sokak számára az is zavaró, hogy azonos nemű társaikkal kell együtt meztelenkednie, és van egy kisebb réteg, amely az ellenkező nem tagjait nem akarja pucéran maga mellett látni.

Európában többnyire opcionális a meztelenség

A meztelen kikapcsolódás értelemszerűen ott elterjedt, ahol erős naturista közösség él. Mivel ennek a mozgalomnak Németország a szülőhelye, az ország fürdő- és wellnessközpontjaiban lehetőség van pucéran feltöltődni, de aki nem akar, annak nem kell mindent ledobnia magáról. Hasonlóan vegyes a helyzet Ausztriában, ahol vannak helyek a meztelenül és a felöltözve wellnessezők számára is. Hollandiában is erős, több milliós naturista közösség van, számukra különböző klubok, kempingek és strandok is adottak; a legtöbb holland fürdőközpontban ruhamentesség van érvényben, de néhányban tartanak fürdőruha-napokat. Belgiumban is léteznek olyan helyek, ahol kötelező, illetve ahol tilos ruhában lenni, de a többség inkább az előbbi szabályt alkalmazza.

 

Kelet-Európában még csak óvatosan vetkőznek neki az emberek, Lengyelországban, Csehországban, vagy Magyarországon elvétve, de azért találni ilyen helyeket, többnyire csak azonos nemű szaunázóknak. Szlovákiában viszont több olyan hely létezik, ahol kötelező a meztelenség, vagy maximum a derék köré kötött törölköző.

 

A szaunázás egyelőre az északi országokban terjedt el, nem csak a gőz áldásos hatásai miatt, egyfajta közösségi helyként is működnek, sokszor pedig családi vagy munkahelyi programként is beiktatják. Finnországban a nők és a férfiak külön-külön járnak szaunába, míg Svédországban a szaunák gyakran vegyes neműek.

Magyarországról nézve lehet, hogy nem tűnik komoly problémának a kérdés, de egy tanulmány szerint például a finnek fele heti egyszer szaunázik. Arra is számítani lehet, hogy előbb-utóbb más országokba is terítékre kerül a kérdés, hisz a meztelen szaunázás egyre divatosabb.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Feli from Germany (@felifromgermany) által megosztott bejegyzés

Hollandiában rácsodálkoznak a turisták, Görögországban már ajánlja a Tripadvisor, de Németországban és az Egyesült Királyságban is kezd egyre népszerűbb lenni. Bár most elindult egy vita, az östersundi eset vélhetően nem lesz precedens értékű, nem lehet arra számítani, hogy általános országos szintű szabályozás születik, vélhetően minden hely maga dönt, hogy kötelezővé teszi a ruhamentességet vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik