Élet-Stílus

Szakszervezetet alapítottak a sztriptíztáncosok, de ettől nem csúszik több pénz a fehérneműbe

Frederic J. Brown / AFP
Frederic J. Brown / AFP
Az utóbbi évek alaposan kikezdték a sztriptízipart az Egyesült Államokban, a táncosok megélhetése egyre nehezebb. Az ügyfeleknek sincs annyi pénzük, mint a gazdasági válság előtt, ugyanakkor a bártulajdonosok továbbra sem veszik emberszámba az alkalmazottaikat, a világ más tájain pedig a politika próbál beleszólni a működésbe. A nagy nehézségek közepette ugyanakkor reménnyel töltheti el az iparágat, hogy Los Angelesben már szakszervezet is alakult a táncosok érdekképviseletére.

2023-ig kellett várni arra, hogy megalakuljon az Egyesült Államok második sztriptíztáncos szakszervezete, amelyet a Los Angeles-i Star Garden Topless Dive Bar alkalmazottai hoztak létre. Jelenleg ez az egyetlen ilyen szakszervezet, igaz, a kilencvenes években már létrehoztak egyet a San Francisco-i Lusty Lady táncosai, de az csak 2013-ig élt, amíg a Lusty Lady be nem zárt.

Védtelen táncosok

A Star Garden táncosaiban azután fogalmazódott meg a szakszervezet megalapításának gondolata, hogy márciusban több dolgozót is kirúgtak a szórakozóhelyről. Az elbocsátás oka az volt, hogy bepanaszolták a főnökeiknél a biztonsági őröket, amiért nem tudják megvédeni őket az erőszakos vendégektől. Az egyik táncos, Lilith több konkrét esetet is felelevenített az AP-nek: nem egyszer megtámadták vagy szexuálisan zaklatták őt és a társait is.

A vezetőség megtiltotta a táncosoknak, hogy gond esetén automatikusan az őröket hívják, mondván, majd a vezetők döntik el egy-egy incidensről, hogy az mennyire súlyos.

Problémát okozott az is, hogy a vezetőség hozzájárult, hogy a vendégek még záróra után is a bárban maradhassanak, emiatt a táncosok nem érezték magukat biztonságban — és nemcsak a munkahelyükön, hanem a privát szférájukban sem: a vendégek ugyanis így láthatták, hogyan néznek ki utcai ruhában, milyen autóval járnak stb. Amikor egy táncos felvetette a problémát, elbocsátották. Egy másik sztrippert pedig azért rúgtak ki, mert sérelmezte, hogy a tiltás ellenére a vendégek filmezték az egyik kolléganőjét.

Francine Orr / Los Angeles Times / Getty Images A képen bal oldalon Lilith 2022. március 26-án North-Hollywoodban, Kaliforniában.

A táncosok összefogtak, hogy visszaszerezzék a munkájukat, ezért petíciót indítottak, majd megalakították a szakszervezetüket, amely beolvadhat az amerikai szórakoztatóipar több mint 50 ezer tagját képviselő egyesületbe.

Azt máris sikerült elérniük, hogy a Star Garden újranyitotta a helyet; Lilith és más táncosok alig várják, hogy előkészítsék a szakszervezeti szerződést, és visszatérjenek a munkába.

Reméljük, hogy a klub szakszervezetének megalapítása megalapozza azt, hogy bármelyik másik sztriptíztáncos az országban is beleszólhasson abba, hogyan irányítják a munkahelyét

— mondta a Star Garden szakszervezeti törekvéseinek élharcosa.

Ahol a politika is beavatkozott

Az Egyesült Királyságban sem ideális a sztriptíztáncosok helyzete, de ott egészen más okból: a bárokat inkább az önkormányzatok támadják, amit a táncosok „szexista hadjáratnak” neveznek. Kampányt indítottak, hogy megmentsék az iparágat. Szerintük, ha folytatódnak ellenük a támadások, 2030-ra eltűnhetnek a sztriptízbárok Nagy-Britanniában. Az akció élére Chelsea Ferguson állt, aki korábban rúdtáncos volt, mára milliomos vállalkozó lett.

A problémák forrása itt nem a biztonság hiánya, hanem elsősorban a zaj: a brit legénybúcsúsok nemcsak Magyarországon ünnepelnek, az Egyesült Királyságban is aktívak, főleg Newcastle-ben és Liverpoolban – ezek a városok Európa legnépszerűbb legénybúcsús helyszínei.

Matt Mavir, a Last Night of Freedom elnevezésű, legény- és lánybúcsúkat szervező cég ügyvezető igazgatója szerint egyes városvezetők bűnbarlangként írják le a bárokat, holott a panaszok zöme főleg a zajjal kapcsolatos — ahogy egyébként Magyarországon is elsősorban emiatt kritizálják a legénybúcsús „hordákat”.

Amszterdamból egyenesen kitiltanák a meztelen táncosokat. A holland nagyvárosban főleg az a probléma, hogy sokan kifejezetten emiatt, még pontosabban a „strip and eat” (sztriptíz és kaja) miatt érkeznek a városba. Amszterdamban kampányt is indítottak a brit turisták távoltartása érdekében.

Amaury Cornu / Hans Lucas / AFP (Illusztráció)

A sztriptízipar évek óta lejtmenetben van

Ezek a problémák megnehezítik egy-egy város vagy klub életét, összességében viszont egyik sem tartozik a sztriptízágazat legégetőbb gondjai közé. Az egészségbiztosítás vagy a fizetett szabadság hiánya sokkal komolyabb problémák, de ezeket egyes helyek maguk is képesek megoldani, miközben az utóbbi évek gazdasági válságát minden klub és táncos megérzi. Az amerikai Glamournak korábban megszólalt néhány iparági szereplő, aki elmondták, milyen akadályokat gördített eléjük az élet az elmúlt években.

A koronavírus-járvány 2022-ben megrogyasztotta az iparágat, 2023-ban pedig a hatalmas közüzemi számlák miatt nehéz a működés, ráadásul a gazdasági helyzet miatt sokan már kétszer is meggondolják, kiadjanak-e pénzt kukkolásra.

Ezek a folyamatok érezhetően a táncosok bérén is meglátszódnak, akik sokkal kevesebbet keresnek, mint a járvány előtt. Ők ráadásul a virtuális világba sem menekülhettek, hisz leginkább élőben élvezhető az általuk nyújtott produkció.

A lapnak megszólalt egy floridai táncos, Palmar is, aki szerint érzékelhető a visszaesés, szavait pedig alátámasztották a San Franciscóban és New Jersey-ben dolgozó kollégái is. Szerinte a sztriptízipar válságban van, ami idővel akár egy sokkal súlyosabb helyzetet is előidézhet.

Egy másik táncos azt állítja: mostanában érezhetően sokkal kevesebb pénzt csúsztatnak a vendégek a fehérneműkbe, a borravaló pedig feleannyi. Egy San Franciscóban dolgozó kollégája viszont úgy véli, hogy az infláció és a válság miatt persze sokan megválogatják, mire költenek, de a „bűneikre” mindig áldozni fognak.

A sztriptízbárok helyzete megjósolja a gazdasági folyamatokat?

Palmar szerint, ha a sztriptízipar szárnyal, az azt jelenti, hogy az embereknek van elég pénzük, ha recesszió van, akkor az később a gazdaságba is begyűrűzik.

Sania Khan amerikai közgazdász szerint nincs egyértelmű összefüggés a sztriptízipar és egy ország általános gazdasági helyzete között, de tény, hogy a vendégek költekezési kedve jelzésértékű lehet a pénzügyi helyzetet illetően. Mindenesetre ma már több elemzés is azt mutatja, hogy az Egyesült Államok gazdasága hamarosan recesszióba süllyedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik