Élet-Stílus

A helytelen életmódból adódó alvásproblémák

Getty Images
Getty Images
Egészségünkre számos tényező hat a táplálkozástól kezdve a mozgáson át a környezetünk minőségéig, és nem ritka, hogy ezek a faktorok összefüggenek egymással, illetve egymásra épülnek. A megfelelő minőségű és hosszúságú alvás például elengedhetetlen testi és mentális egészségünk szempontjából, magát az alvást viszont számos egyéb életmódbeli szokás befolyásolja.

Noha alvási gondok mindig is gyötörték az embereket, napjainkra sok új, a modern életmódra jellemző tényező bukkant fel, amelyek korábban nem látott módon csökkentik kipihentségünket. Ezek közül a legismertebbek a zaj- és fényszennyezés, valamint a túlzott képernyőhasználat, de a mozgáshiányos életmód is megnehezítheti az alvást.

Egy 2012-es tanulmányban a szerzők átfogóan vizsgálták, hogy az életmód egyes elemei miként hatnak az alvásunkra. Az eredményekből kiviláglott, hogy a megfelelő mozgás támogatja a kipihentséget, elsősorban az alvásminőség javítása és a nappali fáradtság csökkentése révén. Ezzel szemben a mozgásszegény életmód ronthat az alvásunkon.

A mozgás egyik nagy előnye, hogy megfelelő táplálkozással kombinálva hozzájárulhat a fogyáshoz, valamint a hízás elkerüléséhez. Az alvás szempontjából tehát kettős segítséget nyújt, hiszen az elhízás és a túlsúly szintén olyan faktorok, amelyek ronthatják az ember kipihentségét: az adatok azt mutatják, hogy egyértelmű kapcsolat van az alvás rövidsége és a nagyobb testtömeg között. Mivel a túlsúly és az elhízás egyre komolyabb gondot okoz a fejlett társadalmakban, valószínűsíthető, hogy az alvási problémák is egyre több embert fognak érinteni.

A fentiekből sejthető, hogy a mozgáshoz hasonlóan az egészséges táplálkozás és folyadékbevitel is segíthet a jobb pihenésben, és nemcsak közvetetten, a túlsúly elkerülésével, hanem közvetlen módon is. A lefekvés előtt elfogyasztott étel például megfeküdheti a gyomrunkat, kellemetlenné téve az éjszakát, de az esti kávé sem teszi könnyebbé a pihenést. A kávéhoz hasonlóan az alkohol és a cigaretta is károsan hathat az alvásunkra.

Egyes ételek hosszú távú fogyasztása az evés időpontjától függetlenül is befolyásolhatja a kipihentségünket. Az egészségtelen, gyorséttermi ételek ebből a szempontból különösen kártékonyak, hiszen felborítják a bélflórát, ami hat az agyműködésre, valamint a cukor és a stressz szintjét is megnövelik, fokozva az alvási nehézségeket.

Végezetül érdemes a mentális stressz szerepére külön is kitérni: számos kutatás bizonyítja, hogy a tartós feszültség, idegesség igen kedvezőtlenül hat az alvásra, a többi között nehezebb elszenderülést és gyakori felébredést válthat ki. Szerencsére a stressz kezelésére megannyi módszer létezik, az egyik gyakori megoldás a szabad téren, a természetben eltöltött idő növelése. A szabadban szervezetünk több oxigénhez jut, ráadásul a szerotonin szintje is emelkedik, ami nem pusztán a stressz mérséklésében, de a hatékonyabb alvásban is segíthet.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik