Élet-Stílus

Így él az a bangladesi család, ahol egyetlen férfinak sincs ujjlenyomata

Getty Images (illusztráció)
Getty Images (illusztráció)
Az ujjlenyomatokra mindenhol szükség van: a reptereken, a szavazások során és a mobiltelefonok vásárlásakor is használják őket. De hogyan tud boldogulni nélkülük ez a bangladesi família?

A 22 éves Apu Sarker családjának egy egészen ritka genetikai rendellenessége van: az apja, a nagyapja és ő sem rendelkezik ujjlenyomattal. Az ősei sosem tekintettek nehézségként erre a jelenségre, ám napjainkban meglehetősen problémás az ujjlenyomat nélküli létezés  – írta meg a BBC.

2008-ban – Apu még kisfiú volt – amikor Bangladesben bevezették, hogy a személyi igazolványok kiállításához minden felnőtt embertől ujjlenyomatot vesznek. Az édesapja, Amal Sarker esetében nagy volt az értetlenkedés, ugyanis nem tudták, hogy miképpen állítsák ki számára az okmányt, de végül kapott egy „nincs ujjlenyomat”-kártyát, így legalább a legalapvetőbb papírját megszerezhette.

2010-től az ujjlenyomatok kötelezővé váltak az útlevelek és a vezetői engedélyek megszerzéséhez is. Apu apukája végül egy orvosi igazolásnak köszönhetően tett szert az útlevelére, noha soha nem használta, mert félt attól, hogy a reptéri igazoltatásnál újabb megpróbáltatások érhetik. A férfi mezőgazdasággal foglalkozik, a munkájában rendszeresen motorkerékpárt használ. Gyakorlatilag teljesítette a vezetői vizsgát, de az ujjlenyomat hiányában nem kaphatja meg a jogosítványt. A családfőt már kétszer megbírságolták, hiszen nem tudta kifogástalanul igazolni magát.

A 2016-os év magával hozta a mobiltelefon-vásárlások szigorítását, ugyanis a bangladesi törvények értelmében csak azok a személyek vásárolhatnak SIM-kártyát a készülékekhez, akik ujjlenyomattal is beazonosíthatóak.
Itt már a család legfiatalabb férfi tagja, Apu is bajba került.

Amikor elmentem vásárolni egy SIM-et, a szoftver folyamatosan lefagyott, valahányszor az ujjamat az érzékelőre tettem

– mesélte fanyar mosollyal a fiatalember.

Apu vásárlási próbálkozását elutasították, így a család összes férfiembere az édesanyja nevére szóló kártyákat használja. Merthogy az asszonynak van ujjlenyomata. A Sarker-családban csak a férfiak nem részesültek az általános személyazonosságban.

Apuék az Adermatoglyphia-nevű genetikai rendellenességgel élik életüket, vagyis teljesen sima ujjbegyekkel jöttek a világra, tehát a kezeiken és a lábaikon sincs ujjlenyomatuk.

A alábbi bengáli nyelvű videóban láthatóak Apu Sarkerék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik