Élet-Stílus

Endometriózissal hogyan tudok szexelni?

Az endometriózis komoly fájdalmakkal járhat szex közben, nem csoda, ha valaki eljut odáig, hogy már a háta közepére se kívánja a szexet. Azonban csak bizonyos napokon érezhető szex közben a fájdalom, van lehetőség arra, hogy a szexuális élet örömteli legyen a betegséggel együttélve is. Amennyiben neked is vannak szexuális problémáid, ha szeretnél választ kapni a gondjaidra, ha segítségre van szükséged, várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Két évvel ezelőtt derült ki, hogy endometriózisom van, ez is úgy, hogy laparoszkópiás műtéttel eltávolították az úgynevezett csokicisztáimat. A szex időnként borzalmasan fáj, fáj akkor is, ha ovulálok, és fáj a ciklus után is. Aztán elmúlik, majd újra visszatér a fájdalom. Van, amikor aktus után is görcsölök, és be kell vennem gyógyszert, hogy képes legyek mozogni. Fogalmam sincs, hogy hogyan tehetnék azért, hogy a szex jó legyen, egyáltalán endometriózissal lehet szexuális életet élni? Lehet ez jó is valaha? A másik problémám, hogy a terhességgel ugye megszűnhetne egy időre ez a gondom, de ahhoz teherbe kellene esnem, és fogalmam sincs, hogy ilyen fájdalmakkal ez hogyan kivitelezhető. Most már ott tartok, hogy hárítom a szexet, mert félek, hogy fájni fog.

Az olvasói levelet Irma küldte nekünk, akinek nem ez a neve, de ezt az álnevet választottuk neki a naptárból. Az endometriózissal a 24.hu bővebben is foglalkozott, a részletes információkban többek közt a szexualitásról is szó esett.

Mit lehet tenni?

Az endometriózissal sajnos ki lehet jelenteni, hogy együtt jár a dyspareunia, azaz a fájdalmas szexuális együttlét. Kutatások szerint a fájdalom lehetséges oka a medencefenék és a fájdalmas húgyhólyag lehetnek, ezek együttesen okozhatják azt, hogy a behatolás vagy akár az orgazmus is, a fájdalom érzésével párosulnak. Az aktus utáni görcsöket is megmagyarázzák, azonban ezek nincsenek állandóan egész hónapban, hanem csak a ciklus bizonyos napjain. A kiegyensúlyozott szexuális életért először is azzal tehet az olvasónk, ha valamilyen applikációban vezeti a menstruációs ciklust, figyeli, mikor ovulál és mi történik a testében. Amennyiben visszatérő napokon látható a fájdalom, például az ovulációnál vagy a ciklus utáni második napon, akkor azokon a napokon maximum előjáték legyen a szex: orgazmus és behatolás nélkül.

A partnerrel mindenképpen beszélje meg, hogy milyen tünetekkel és fájdalommal jár az endometriózis mint betegség, és arról is beszéljen, hogy ez kihat a szexre is. Sok nő csak tűri ilyenkor a szexet, de ezzel éppen a legrosszabbat teszik magukkal, hiszen teljesen elveszíthetik az érdeklődésüket a szex iránt. Ha ez tartósan fennáll, akkor érdemes szexuálterapeutához fordulni, aki pár hetes kognitív viselkedésterápiával segíthet megtalálni az elveszett vágyat, a harmonikus szexuális életet, például azzal, hogy

a fájdalommal járó szexpózok helyett más szexpózokat javasol, vagy hogy az előjáték minél hosszabb ideig tartson és minél élvezetesebb legyen. Emellett a gyógyszeres kezelés, az egyéb orvosi kezelések elengedhetetlenek. 

Terápiás környezetben arra is van lehetőség, hogy a terapeuta segítségével megértesse valaki a partnerével, min megy keresztül a betegségével, ha esetleg önállóan, egyedül valamiért nem képes elmondani, miért hárítja valójában a szexet. A menstruáció általában tabutéma a párkapcsolatokban, holott a női test működésének ez az alapja, a 28 napos hormonális változás az egész életünket, a mindennapjainkat is befolyásolja – a menopauzáig. A partnernek fontos tudnia, mi zajlik a szerelme szervezetében, és a szerelmesek gondoskodni szeretnének, óvni és védeni a másikat, egész biztos, hogy sokkal ártalmasabb a kapcsolatra a szex a szótlan tűrése és hárítása, mint az igazság.

Az endometrium a méhnyálkahártyát borító szövet. A menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya nemi hormonok miatt megvastagodik, ezzel is felkészülve a terhességre. Ha nem történik meg a megtermékenyítés, akkor lelökődik a megvastagodott nyálkahártya, és távozik a testből a menstruáció formájában. Csakhogy ez a nyálkahártya itt-ott letapadhat, és ha már a testben van, akkor a hormonokra reagálva ugyanúgy ciklikusan megvastagszik, aztán igyekszik lelökődni. A szervezetben, a medence tájékán azonban vannak olyan helyek, ahonnan nem tud távozni, tehát a vér felszaporodik, hegesedéseket, cisztákat, gyulladásokat okozva ezzel a testben. Olvasónknak csokicisztái voltak, ez azt jelenti, hogy a leszakadt és megtapadt nyálkahártya összenőtt a belekkel. Ennek a tünetei rémesek, az endometriózisban szenvedő nők iszonyú fájdalmakat élnek meg, főleg a menstruáció ideje alatt.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik