Élet-Stílus
Justice law legal concept. statue of justice or lady justice with bokeh background.

Nemi erőszak-e, ha egy tanár lefekszik egy 17 éves diákjával, aki a kapcsolatot kezdeményezte?

24.hu
24.hu

2018. 08. 06. 13:10

Ezt a kérdés kellett megválaszolnia egy amerikai esküdtszéknek, ami végül olyan döntést hozott, ami ledöbbentette az ügyészeket.
Korábban a témában:

Megdöbbentő. Még soha nem találkoztam ilyesmivel.

Így reagált Grant Loebs idahói ügyész egy esküdtszék döntésére, aminek tagjai egyhangú döntéssel felmentettek a nemi erőszak vádja alól egy 40 éves tanárt, aki lefeküdt egyik volt diákjával, aki 17 éves volt. Az esküdtszék 12 tagja szerint nem lehet nemi erőszakról beszélni, mert a lány önként felkínálta magát a férfinak.

Jason Benjamint tavaly decemberben tartóztatták le, miután a Twin Falls városában található középiskolában pletykák kezdtek el terjedni róla, és a 17 éves diáklány kapcsolatáról. A férfi 2009 és 2017 között tanított a gimnáziumban, ahol egy évben a lányt is tanította. Amikor összejöttek, Benjamin már egy másik iskolában tanított.

Enyhítették a diákjaival viszonyt folytató tanár büntetését
A férfinak két 15 éves lánnyal volt kapcsolata. A védelem egyebek mellett azzal érvelt, hogy az ügyben szereplő médiaiskola nem oktatási intézmény, tehát a vádlott lényegében nem volt a tanáruk.

A lány a rendőröknek elmondta: 2017-ben jöttek össze, miután összefutottak az utcán. A diáklány a találkozó után ismerősnek jelölte be a férfit a Facebookon, majd egy héten át beszélgettek a közösségi oldalon keresztül, amikor Benjamin áthívta a lányt a házába.

A lány elmondása szerint októberben többször is járt volt tanára házában, ahol általában csókolóztak, és összebújva filmeket néztek. Majd az egyik alkalommal lefeküdtek egymással. A lány a rendőröknek elmondta azt is, hogy többször is önként küldött magáról fehérneműs fényképeket a férfinak a Facebookon keresztül.

Statue of justice
Megúszta a börtönt a 14 éves diákjával szexelő francia tanár
A 31 éves férfi az Instagramon keresztül kezdett el beszélgetni egymással. A több hónapig tartó kapcsolatnak a lány mostohaapja vetett véget.

Benjamin a kihallgatásakor nem tagadta a lány beszámolóját. A férfi elmondta: tudta, hogy helytelen lefeküdnie a 17 éves lánnyal, de attól tartott, ha nemet mond neki, a lány beszélni kezd a kapcsolatukról. A kamaszlány végül a Facebookon keresztül szakított a férfival, nem sokkal azután, hogy lefeküdtek egymással.

A helyi hatóságok végül nemi erőszak vádjával indítottak eljárást a férfi ellen. Egy idahói törvény szerint ugyanis alapból nemi erőszaknak számít bármilyen nemi kapcsolat egy 16-17 éves fiatal, és egy nála három évvel idősebb nagykorú között.

Az esküdteknek azonban ez nagyon nem tetszett. És bár jogi szempontból az ügy teljesen egyértelműnek tűnt –  hiszen Benjamin beismerte, hogy lefeküdt a lánnyal – az esküdtek pár órás tanakodás után egyhangúan kijelentették, hogy a férfi nem bűnös.

Benjamin védőügyvédje a záróbeszédben kiemelte: nem tagadják, hogy védence lefeküdt egy fiatalkorúval, de arra bíztatta az esküdteket, hogy saját élettapasztalatukra támaszkodjanak, valamint „józan paraszti eszükre”, amikor döntést hoznak. Az ügyész viszont arra hívta fel a figyelmüket, hogy egyetlen feladatuk a törvények betartatása, és csak azt kell követniük, „bármit is gondolnak róla”.

A tárgyalás után az esküdtek vezetője a Times-News című lapnak elmondta: mindannyian úgy gondolták, hogy az eset nem illik rá „a nemi erőszak igazi jelentésére”. „Nem akartuk rásütni az erőszakoló bélyegét, hiszen még a lány is elmondta, hogy közös beleegyezéssel történt, és lány nyomult rá” – mondta el a férfi. Szerinte Benjamin „hibázott, de nem gondoljuk, hogy szexuális ragadozó lenne, aki lányokat fog erőszakolni odakint”.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This picture taken on February 16, 2017 shows a man pushing his tricycle filled with stuff as he walks with his dogs on a street in the Heiqiaocun migrant village in Beijing. - China's capital relies on migrant labour to keep its economy humming and people from across the country are drawn to the city by the promise of a better life. But high real estate prices and China's restrictive residence registration system, known as hukou, have driven many into shanty towns on Beijing's periphery. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.