Élet-Stílus
Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 07. 22. 21:00

A szexuális élet jobbá tételét nem egy új partnertől, annak tehetségétől, tapasztalataitól vagy vonzerejétől kellene várnunk. Mindenkiben ott a lehetőség arra, hogy saját magán változtasson, sokszor egészen kevés is elég ahhoz, hogy más szemmel nézzünk magunkra. A változás lehetősége bennünk van, ingyen van, tehetünk érte nap mint nap.

A szexualitás tanult viselkedésünk, nem feltétlenül az ösztöneink vezérelnek minket. Bárki, aki megtapasztalta, milyen az, amikor a szerelem, az összetartozás érzése szerves része a szexnek, tudja, hogy micsoda különbség lehet érintés és érintés között. Ahhoz, hogy bármikor, amikor szükségét érezzük, javítsunk a szexuális életünk minőségén, íme néhány lényeges tény, amik ismeretével elindulhatunk a tapasztalatszerzés útján.

Az ósdi gondolatokat hagyjuk hátra

A szexuális felvilágosítással nem áll túl jól a nemzet, a szülők többsége sem igazán tudja, mit kellene mondania gyerekének, amikor arra kíváncsi, él-e a kamaszgyerek már nemi életet. Az évek alatt megszerzett félinformációk és tévhitek csak akadályozzák a kiteljesedést, ilyen tipikus tévhit, hogy a férfi farokmérete meghatározza a nő orgazmusának mértékét, vagy hogy a nő csak a hüvelyi behatolással élvezhet el. A tiltások, tabuk, amiket gyerekként kaptunk, szintén hátráltathatják a harmonikus szexuális életet.

A félelem és rettegés gátolja a javulást

A teljesítés és a megfelelési kényszer rengeteg félelmet és rettegést okozhat szex közben. A nőknél is jelen van, nemcsak a férfiaknál: a feleségek, barátnők gyakran nem merik mondani a vágyaikat, nehogy bántsák a partnert. Hazudnak az erotikáról, eljátsszák, hogy jó nekik, és amikor újra és újra meg kell tenniük, muszájból teszik. Kötelességként. A férfiaknál komoly szexuális zavar is kialakulhat az orgazmushajsza miatt, korai magömlés és merevedési zavar is lehet ebből.

A negatívumokat zárjuk ki

A magyar ember valamiért nagyon szereti a rosszat meglátni és abban tapicskolni, mindannyian beleesünk ebbe a népbetegségbe előbb vagy utóbb. Ezzel csak az a gond, hogy ha tele a fejünk mindennel, elfelejtjük észrevenni a szép pillanatokat, a saját testünk rezdüléseit, nehezen adjuk át magunkat a pillanatnak. Holott a szerelmi élmény fantasztikus lehetőségeket rejt magában, minden másodpercben.

Young couple lifestyle moments at homeYoung couple lifestyle moments at home
Fotó: Thinkstock

Kutakodjunk a kamaszkori szexuális fantáziáinkban!

A ránk és csakis ránk jellemző egyediséget, a saját szexualitásunkat csak akkor ismerhetjük meg igazán, ha szembenézünk legbelső vágyainkkal. Ehhez azonban a pornót és a készen kapott szexképeket felejtsük el, és menjünk vissza az időbe oda, amikor még egy pillantás is a mindent jelentette tizenévesen. A plátói szerelmek része a szexuális fejlődésünknek, kutakodjunk a múltunkban, mit élveztünk, mit szerettünk anno, mire vágytunk teljes szívvel és lélekkel.

A kommunikáció része az erotikának

Akár a nagyon régi, múltbéli szexuális élményeinket is elmesélhetjük egymásnak suttogva az ágyban, de egy szexuális fantázia megosztása is közelebb vihet minket a harmonikus testiséghez. Nemcsak a beszéd, de a nonverbális kommunikáció is rengeteget segít: bátran tegyük oda a partner kezét, ahol jólesne ha simogatna, fogadjuk tisztelettel, ha megkér minket valamire szex közben – kivéve, ha olyasmit kér, amit nem akarunk magunktól, mint anális szex vagy hármasszex.

Szeresd önmagad!

A kor előrehaladtával is megmaradhat az erotika és az érzékiség mindenkiben, ahogyan a test változásaival együtt is lehet bárki vonzó. A titok az elfogadás, hogy megtaláljuk önmagunk igazi énjét, annak erejét és szépségét. Minden ember egyedi, nincs belőlünk kettő a világon, mindegyikünkben ott van annak a lehetősége, hogy megmutassuk másoknak. Ehhez is kell, hogy bánjunk különlegesen saját magunkkal, törődjünk magunkkal és hozzuk ki a legtöbbet. Rátalálva a legszebb önmagunkra, az önbizalom és az önértékelés is a helyére kerül, ezek pedig támogatni fogják a kiteljesedést.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Megint lezárták a körutat

A Margit híd felé mennek a tüntetők.

Élő videó: Megint lezárták a körutat