Tech

Itt az olcsó(bb) Apple Watch, csak a Huawei-től

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Májusban hazánkba is megérkezett a Huawei Watch Fit 3, a kínai gyártó legújabb okosórája, ami bár pofátlanul másolja az Apple viselhető eszközét, de az érte kért árért cserébe megbízhatóan működik, nem nélkülözi a hasznos funkciókat, és akár tíz napig is üzemel egyetlen töltéssel.

Bő két évtizede a Kínából származó elektronikai eszközök jelentős részére még az volt jellemző, hogy valamilyen „nyugati” terméket majmoltak, töredék áron, sokszor megkérdőjelezhető minőségben – idővel aztán ez megváltozott, és napjainkban már nem ritka, hogy a piacot diktáló innovációk már a keleti országból érkeznek. A Kínán kívüli mobilpiacról kiszorított Huawei sokáig éllovasa volt az utóbbi trendnek, a cég mégis a kétes gyökerekhez kanyarodott vissza, mikor megalkotta a májusban debütált, Watch Fit 3 nevű viselhető eszközének külsejét.

Bár a cég állítja, hogy rengeteg munkaórát öltek az okosóra dizájnjának megalkotásába, azt azért a hülye is látja, hogy a tervezők lényegében körberajzolták az Apple-féle Watch SE modellt.

Hasonló formájú a 1,82 hüvelykes négyzetes kijelző, finoman ívelt, 43 milliméteres alumínium óratok, a jobb szélem ugyanott elhelyezett koronával, a mikrofonnal és alsó funkció gombbal. A kütyü elsőre még az almás ökoszisztémát használó ismerőseimet is megtévesztette, csak a bal szélre került hangszórónyílások és a szíj csatlakozása buktatja le az órát – de ezt csak kevesen fogják kiszúrni. És a magam részéről élnék is a gyanúperrel, hogy a gyártó részéről pont ez volt a cél: egy olyan eszköz megalkotása, amit viselve úgy tűnhet, hogy egy Apple Watch-ot hordunk a kezünkön.

Adrián Zoltán / 24.hu

Hogy az almás cég dizájnjának másolása mekkora probléma, azt mindenki döntse el maga, ezen túllépve viszont érdemes tudni, hogy a 60 ezer forintért kínált óra az összeszerelést illetően hozza a jól megszokott, hibátlan Huawei minőséget, és bár találtam néhány fájó hiányosságot, azért a funkcióit tekintve a Watch Fit 3 alapvetően tudja azt, ami az érte kért összegért elvárható.

Visszafogottan okos

Az óra egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a Huawei saját fejlesztésű Harmony operációs rendszerét futtatja. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Utóbbiak közé tartozik, hogy az okosfunkciók elég korlátozottak (erre még visszatérek), viszont az mindenképpen pozitívum, hogy az eszköz egyaránt használható Androidot és iOS-t futtató okostelefonokkal (bár az utóbbinál néhány lehetőségről le kell mondani).

A használathoz nélkülözhetetlen a Huawei Egészség alkalmazás, ami elérhető az App Store-ban, viszont a Google Play áruházból nem lehet letölteni. Erre a Samsung telefonoknál a Galaxy Store jelentheti a megoldást, más androidos telefonok esetében pedig a gyártó oldaláról kell letölteni az alkalmazást – ehhez szerencsére elég beolvasni a készülék dobozán található QR-kódot.

Adrián Zoltán / 24.hu

A párosítást követően – többek között – beállítható a számunkra szimpatikus óralap (több tucatból válogathatunk), engedélyezhető, hogy az óra mérései (alvás, állás, pulzus, stressz, véroxigénszint, légzés) közül mi kerülhet át az applikációba, megszabható, milyen értesítések fussanak át az eszközre, felvehetők névjegyek a hívásokhoz, illetve átböngészhetjük, hogy az előre telepítettek mellé milyen további alkalmazások tölthetők le. Utóbbinál érezhetők először a Huawei rendszerének korlátai, hiszen a cikkünk írásának pillanatában mindössze nyolc extra app érhető el az Appgallery menüpont alatt, és egyiket sem nevezném kifejezetten hasznosnak.

Érdekes módon a Huawei csak azt kommunikálja, hogy az óra képes kezelni a telefon lejátszóját, de ettől függetlenül a Bluetooth kapcsolaton át komótosan másolhatunk zenéket az eszközre (bár arról nincs információ, mekkora a tárhely), és onnan le is játszhatjuk őket, akár Bluetooth-füles is csatlakoztatható a tesztalanyunkhoz.

További, a gyártótól már megszokott limitáció, hogy az értesítéseknél továbbra is csak a feladó és a levelek fejléce látszik (a tartalom már nem), a befutó üzenetekre pedig csak emojikkal vagy előre megadott szövegekkel lehet válaszolni – de az utóbbiak közé mi magunk is adhatunk újakat a telefonos alkalmazásban. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az óra továbbra sem tudja megjeleníteni a chatben küldött képeket és emojikat, illetve még mindig nincs megoldás arra az idegesítő hibára, hogy sokszor az új levelek érkezésénél egy korábbi e-mail fejlécét kapjuk, továbbá velem rendszeresen előfordult, hogy az értesítések csak késve, hirtelen egymás után futottak be.

Bár Wi-Fi kapcsolat nincs, és az eSIM támogatásról is le kell mondani, Bluetooth-on keresztül fogadhatunk és indíthatunk hívást – aminek továbbra is csak egy jobbára csendes helyiségben van bármi értelme, ha nem használunk fülest. Az óra (és a Huawei Egészség alkalmazás) viszont alapból nem fér hozzá a névjegyeinkhez, így manuálisan kell felvenni azon személyeket, akikkel a jövőben Michael Knightként szeretnénk kommunikálni – ami 2024-ben elég nevetséges megoldásnak érződik.

A legfájóbb hiányosság persze az, hogy NFC chip nincs az eszközben, így az órával történő érintéses fizetésről is le kell mondanunk. Ami jó eséllyel sokaknak lesz komoly hátrány.

Aktivitáskövetőnek remek

Ahogy a fentiekből már látszik, a Watch Fit 3-nak azért vannak gyenge pontjai, ugyanakkor az erősségekben sincs hiány. Ezek egyike az 1,82 hüvelykes AMOLED kijelző, ami ugyan csak 60 Hz-es képfrissítéssel bír, cserébe adott az 1500 nites csúcs fényerő, így még a tűző napsütésben is minden kiválóan leolvasható a számlapról. Az érintésérzékeny panel kellően reszponzív, egyedül a nedvesség tudja megzavarni – erre azért érdemes felkészülni, ha vízbe megyünk vele. Ebből talán már sejthető, hogy az eszköz vízálló: az óra 5 atmoszféra nyomásig bírja a merülést.

A kezelés hagyományosnak mondható: fentről, lentről, jobbról és balról befelé suhintva hívhatók elő a különböző menüpontok, a home gombként funkcionáló koronát lenyomva megkapjuk az alkalmazások listáját, tekergetve navigálhatunk az alkalmazásokban, az alsó gombbal pedig az sport almenü hívható elő – itt találjuk a 101 edzésforma monitorozásának lehetőségét, illetve lekérhetjük a kapcsolódó alkalmazásban korábban már beállított edzésterveket.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az elérhető sportok között immár megjelent a futópályás futás, de az elliptikus trénertől az evezőgépen át egészen a fociig és a hastáncig terjed a skála, sőt az e-sport sem hiányzik. Itt további pozitívum, hogy az edzések olyan népszerűbb alkalmazásokkal is szinkronizálhatók, mint a Komoot, a Strava vagy éppen az Adidas Running.

Aktivitáskövetésből az eszköz jól vizsgázik: a pulzusmérés pontos, az óra ráadásul kompatibilis egyes edzőgépekkel és pulzusmérő pántokkal is. A lépésszámlálásra szintén nem lehet panasz, a sétáknál és edzéseknél pedig nem kell lemondanunk a GPS adta lehetőségekről sem. Szintén kifejezetten jónak mondható az alvásfigyelés funkció, ami nemcsak azt mutatja meg, hogy mennyi időt töltöttünk az egyes fázisokban, és mikor ébredtünk fel éjszaka, de az applikáció még valóban használható tippeket is biztosít azzal kapcsolatban, hogyan pihenhetnénk többet és jobban.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Huawei nemcsak az Apple Watch dizájnját másolta le, de a felhasználó felület egy részét is, konkrétan a Tevékenység alkalmazást. A tesztalanyon is találunk ugyanis egy tevékenységbejegyzések alkalmazást, amiben ugyanolyan célokat állíthatunk be magunknak, mint a konkurenciánál: mozgás (ami a kalória), gyakorlat (ami lehet séta vagy edzés), illetve állva töltött idő. A Huawei ráadásul annyira megihletődött ettől a megoldástól, hogy még az app grafikus felülete is majdnem ugyan olyan, három színű kördiagramon mutatja nekünk a napi teljesítményünket, mint amilyen az almás órák gyűrűs megoldása.

Adrián Zoltán / 24.hu

A kalóriaszámlálást, mint minden hasonló eszköznél, úgy itt is érdemes némi szkepticizmussal kezelni, de a Huawei korábbi óráival ellentétben itt már van lehetőség arra, hogy az alkalmazásban felvigyük a napközben fogyasztott ételeket, így a nap végén azért egy értelmezhető képet kaphatunk a deficitről – ami hosszabb távon azért tényleg segíthet abban, hogy kialakítsunk egy egészségesebb életmódot, esetleg elérjük a testsúlyunk változását illető céljainkat.

Amiben verhetetlen: üzemidő

A Huawei viselhető eszközeinek legcsábítóbb része mindig is az volt, hogy üzemidő terén utcahosszal verték a konkurenseket, és ez a Watch Fit 3 esetében sincs másképp. Amíg a mintául választott Apple Watch SE nagyjából egy napot bír ki töltés nélkül, a Samsung Galaxy Watch6 Classic pedig maximum kettőt, addig

a tesztalanyunk bizonyos esetekben akár 10 napig is működik anélkül, hogy rá kellene pattintanunk a mágnesesen csatlakozó töltőkábelre.

A közel háromhetes tesztidőszak alatt nekem ugyan a 10 napot nem sikerült elérnem, de a 7 simán megvolt, méghozzá folyamatos pulzusméréssel és alvásfigyeléssel, heti három, alkalmanként másfél órás edzéssel, napi átlag 20 ezer lépéssel, és rendkívül sok értesítéssel – ami az átlagnál azért jóval több képernyőidőt jelent. Emellett viszont automatikus volt a fényerő, és egyáltalán nem használtam telefonálásra az eszközt, illetve a zenelejátszás és -vezérlés lehetőségével sem éltem.

Szóval létezik az enyémnél azért jóval aktívabb használat (ahogy visszafogottabb is), de a tapasztalataim alapján öt napot akkor is ki fog bírni az óra egyetlen töltéssel, ha naponta járunk el edzeni és kézzel állítunk be az automatánál magasabb fényerőt.

Ez pedig olyan fegyvertény, ami részben képes ellensúlyozni a fentebb ecsetelt hiányosságokat. Annál idegesítőbb ugyanis kevés van, mint amikor egy esti edzés, vagy alvás közben merül le egy eszköz (ami a konkurenseknél azért előfordul, ha nem figyelünk), hogy pont akkor ne működjön, mikor amúgy a legnagyobb szükség lenne rá.

Lesz piaca

A Huawei Watch Fit 3 messze nem hibátlan eszköz, de ha valaki egy Apple Watch hasonmás aktivitásmérőre vágyik, az alapvetően nem tesz rossz lóra vele. Tesztalanyunk okosórának csak némi túlzással nevezhető, viszont amit ígér, azt teljesíti: kapunk a kezünkre egy jól működő második kijelzőt, ami lényegében a telefonunk meghosszabbítása, olyan egészség funkciókkal (nőknek elérhető a cikluskövetés is), amik tényleg segíthetnek abban, hogy többet mozogjunk és jobban aludjunk – mindezt Androidon és iOS-en egyaránt.

Adrián Zoltán / 24.hu

Hasonló formát és megegyező képességeket ugyan kapunk a szintén kínai Xiaomi és Amazfit termékeinél is, ráadásul valamivel olcsóbban, de ez a kütyü pontosabb mérést és sokkal jobban összerakott egészség funkciókat biztosít a felárért cserébe.

A 59 990 forintért kínált Watch Fit 3 fehér, zöld, rózsaszín és fekete változatban kapható (sok helyütt még egy füles is jár mellé), fluoroelasztomer pántokkal, de az órából létezik 69 990 forintért kínált változat is, ahol elegánsabb fehér (bőr) vagy nylon (szürke) pántot kapunk, illetve ennek a csomagnak része az úgynevezett FitLink adapter, amivel bármilyen 20 mm-es pánt csatlakoztatható az órához.

Kapcsolódó
Galaxy Watch6 Classic: a Samsung lépett egyet előre, majd egyet hátra
Adott és el is vett a Samsung a tavalyi Galaxy Watch5 Pro modellhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik