Élet-Stílus

Ez történik a testünkkel, ha napokig nem alszunk

Változó, kinek mennyi alvásra van szüksége a mindennapokban: vannak, akik a nyolc órára esküsznek, mások hat órával is beérik. De mi történik a szervezetünkkel, ha egy, kettő, vagy három napig nem csukjuk le a szemünket? Eláruljuk: semmi jó.

24 óra után

Ha egy napig megvonjuk a szervezetünktől az alvást, hasonló következményekkel számolhatunk, mint a 0,1 százalékos véralkohol szint esetén tapasztalható kognitív zavar. Egy vonatkozó tanulmány szerint az ilyenkor előforduló tünetek a következők:

  • az ítélőképesség és a memória romlása,
  • gyengül a döntéshozatal képessége és
  • csökken a szem és a kéz koordinációja.

Ráadásul a figyelem is lankadni kezd, romlik a hallás, sokkal érzékenyebbé válunk, illetve megnő a halálos kimenetelű, súlyos balesetek kockázata is. Ezen kívül többen arról számoltak be, hogy egy nap ébrenlét után a testük sokkal lassabban reagál a megszokottnál.

48 óra után

Két nap ébrenlét után a szervezet úgynevezett mikroalvásokkal próbál kompenzálni. Ezek fél másodperctől fél percig tartanak, és általában tájékozódási zavar követi őket. Ezek a mikroalvások bármilyen cselekvés közben bekövetkezhetnek, hasonlítanak az ájuláshoz, és az ezt átélő személy igazából nincs tudatában, mi történik vele pontosan. Ráadásul a két napja ébren lévők semmit sem tehetnek a mikroalvások ellen: ezek bekövetkezését ugyanis senki sem képes befolyásolni.

Nem csak a mikroalvások előfordulása jelzi azonban, hogy valami nincs rendben. Egy csapat fiatalon végzett kísérlet során kiderült, hogy 48 óra ébrenlét után megnő a vizeletben található nitrogén szintje, ami arról árulkodik, hogy a test hatalmas stressznek van kitéve.

72 óra után

Három nap ébrenlét után számolni kell a koncentráció, motiváció az észlelés és más szellemi folyamatok jelentős hiányosságaira. Ilyenkor egy egyszerű beszélgetés is hatalmas kihívásnak tűnhet, sőt, sokan három nap ébrenlét után hallucinálni kezdenek.

Ezen túl 72 órás alvásmegvonásra jellemzőek még az alábbi tünetek is:

  • a látás, a szaglás és a tapintás romlása,
  • remegés,
  • téves emlékek megjelenése, valamint
  • izomfájdalmak.

Az eddigi rekordot egyébként egy amerikai diák állította fel 1964-ben: Randy Gardner 11 napig maradt ébren, összesen 264 órán keresztül nem aludt egy percet sem.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik