Élet-Stílus

Naponta 90 magyar hal meg rákban

Hiába szajkózzák a szakemberek, hogy sok tragédia megelőzhető lenne, a többség csak akkor kezd érdeklődni a betegségekről, amikor már nagy a baj. A nemzeti rákellenes napon egy olyan szexuális úton terjedő fertőzésre szeretnék felhívni a figyelmet, amelyről az a tévhit, hogy csak nőket veszélyeztet.

 

Évente 33 ezer ember veszíti életét daganatos megbetegedések miatt hazánkban. Ez átlagosan napi 90 halálestet jelent, vagyis majdnem minden negyedórában meghal valaki rák miatt – hívja fel a figyelmet a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a nemzeti rákellenes napon.

A rákos megbetegedések felelősek Magyarországon az összes haláleset negyedéért, és a lakosságszámhoz mérten több áldozatot szednek nálunk, mint a világ bármely más országában.

A 45 év alatti nők második leggyakoribb daganata a méhnyakrák, amelyért szinte 100 százalékban a humán papillómavírus (HPV) a felelős.  Évente 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban és körülbelül 500-an halnak bele.  

Többször visszaidéztük már három méhnyakrákos nő megrázó vallomását, de ezen a napon sem hagyhatjuk ki. Ők már mindent tudnak a betegségről és a Mályvavirág Alapítványon keresztül segítenek a megelőzésben és a betegség feldolgozásában is.

Nemcsak nőkre veszélyes a vírus

Az egyéb genitális rákok 60-90 százaléka is a HPV-vel függ össze, férfiaknál is rendkívül súlyos daganatos betegségeket okozhat. A HPV a méhnyakrák mellett szeméremtesti és fej-nyaki, a hüvely- és végbélnyílás körüli, valamint a hímvessző rákok okozója is lehet. Hüvely- és szeméremtesti rákot évente hozzávetőlegesen 300 nőnél diagnosztizálnak, és 120 esetben halálos kimenetelű a betegség. A végbélnyílás körüli rákok nagyjából 110 férfit és 130 nőt érintenek.

A HPV veszélyét jól mutatja, hogy a nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik fertőzöttnél kialakulhat valamilyen daganatos elváltozás. Leggyakrabban szövettanilag ugyan jóindulatú, ám a szexuális életet ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsöt okoz, amellyel a magyarok 10 százaléka legalább egyszer szembesül élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, többször is el lehet kapni a vírust.

Az óvszer sem véd biztosan

Mivel többnyire szexuális úton terjed, sokan azt hiszik, hogy az óvszer megvéd a vírus ellen, a fertőzés azonban bőrön át is terjed, ezért a gumi csak 70 százalékos védelmet nyújt.

A rákos betegségek korai stádiumban még jól kezelhetőek, ezért a legfontosabb a rendszeres rákszűrés, noha a szakemberek évente javasolják a nőgyógyászati vizsgálatot, az állam csak 3 évente biztosítja azt ingyen. A gyakorlatban azonban általában évente is elvégzik, ha valaki kéri.


A vírus közelről
Forrás: Thinkstock 

A másik lehetséges védelem a HPV-okozta daganatok ellen a védőoltás. Magyarországon 10 éve elérhető, de csak 7. osztályos kamaszlányoknak ingyenes és náluk a leghatékonyabb. Felnőtteketnek teljes áron majdnem 100 ezer forintba kerül, de néhol már 50 ezerért is elérhető. Az oltás világszerte is sok vitát vált ki. A tévhiteket egyszer már igyekeztük tisztázni, itt.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke szerint is fontos az oltás:  

„A HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben. A kétkomponensű oltóanyag a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben hatásos, míg a négykomponensű vakcina a daganatos megbetegedések tágabb köre ellen nyújt védelmet, vagyis az előbbiek mellett a végbélnyílás körüli rákok és nemi szervi szemölcsök megelőzésére is alkalmazható. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a rendszeres szűrésekről sem, hiszen a HPV elleni leghatékonyabb védelmet a védőoltás és a rendszeres szűrések együttes alkalmazása jelenti”

Olvasói sztorik