Élet-Stílus

Férfiak nagyobb veszélyben vannak a HPV miatt

Kiderült, hogy a HPV-fertőzés miatt a férfiak nagyobb veszélyben vannak. Az orális szex is növeli a fej- és torok daganatainak kockázatát.

A szájüregi humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség jóval gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, ami növelheti a fej és nyak tumorainak kockázatát – állapították meg amerikai kutatók. Az eredmény szerint a férfiak 10,1 százalékánál, a nőknek pedig 3,6 százalékánál volt kimutatható a szájüregi HPV-fertőzés. Az átlagos fertőzöttségi arány 7 százalék volt.

A humán papillomavírus különböző törzsei okozzák a méhnyakrákok, a genitális és anális tumorok többségét, valamint a fej és a nyak daganatainak jelentős hányadát. Utóbbiaknál fontos kockázati tényező a dohányzás és az alkoholfogyasztás is, ám a HPV-fertőzés körülbelül 50 százalékkal még tovább emeli a rákkockázatot. A humán papillomavírusok szexuális – orális, hüvelyi vagy anális – úton jutnak át egyik emberről a másikra.

A Journal of Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányhoz 5579 tizennégy és hatvankilenc év közötti ember sejtmintáit elemezték 2009 és 2010 között, a résztvevők öszetétele az amerikai átlagnépességet reprezentálta.

Egy korábbi tanulmányban – amely 2007-ben a New England Journal of Medicine-ben jelent meg a témában – arra hívták fel a figyelmet kutatók, hogy a szexuális partnerek száma kapcsolatba hozható a torokrák kialakulásának esélyével: azok, akik 6 vagy több partnerrel közösültek orálisan, kilencszer nagyobb az esélyük a mandula- vagy nyelvtőrákra.

Maura Gillison kutatásvezető, aki már ennek a korábbi tanulmánynak az elkészítésében is közreműködött, a BBC hírportáljának  válaszolva hangsúlyozta, hogy az eredmények alapján érdemes a jövőben nagyobb figyelmet fordítaniuk a kutatóknak arra is, hogy a meglévő HPV-vakcinák mennyire hatékonyak a szájüregi rákok megelőzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik