Élet-Stílus

“Nekem ennyi szenvedést nem ér meg az életem”

Méhnyakrák (méhnyakrák, )
Méhnyakrák (méhnyakrák, )

Icónál csak a szülés után derült, ki, hogy daganata van. Akkor, amikor már menthetetlen volt a méhe. Emesénél is későn diagnosztizálták a rákot. Ő egy félreértés miatt veszítette el a méhét. Éva hiába ment specialistához, komplikációk adódtak. Három megrázó vallomás nőktől, akiknek "aláírták a halálos ítéletét".

Azért vállalták a nyilvánosságot az intim részletekkel, mert szeretnék, ha mások nem maradnának egyedül, tanácstalanul életük legnehezebb időszakában. A Mályvavirág Alapítvány tagjaiként segítenek sorstársaiknak. 

Az óvszer sem véd meg

A világon minden 10. ember fertőződött HPV-vel, a nők 80, a férfiak 50 százaléka. Többségük szexuális aktivitásának első 3 évében kapja meg a vírust. 

A méhnyakrákot szinte minden esetben HPV vírus okozza. 10-ből 8 nő 50 éves korára átesik a nemi úton terjedő fertőzésen, de a több mint 100 féle vírusnak csak tucatnyi fajtájától alakulhat ki daganat. A fertőzéstől gyakorlatilag csak a védőoltás óvhat meg, még az óvszer sem jelent teljes biztonságot. Az esetek többségében, ha a vírussal megbirkózik az immunrendszer, nem alakul ki betegség.

Rendszeres szűréssel azoknál is elkerülhető a tragédia, akik a rákot okozó vírust kapják meg. Ha időben észreveszik a kórokozó jelenlétét, kisebb-nagyobb műtétekkel megakadályozhatják a daganat kialakulását, illetve eltávolítják azt.

Noha a szakemberek évente javasolják a rákszűrést nőknek, az állam csak 3 évente biztosítja az ingyenes vizsgálatot.

Védőoltást az idén 47 ezer kamaszlány kapott ingyen. Felnőtteknek normál áron 90 ezer forint a vakcina, így gyakorlatilag elérhetetlen a többség számára. Akadnak önkormányzatok, amelyek biztosítanak kedvezményes oltást, de csak ez is csak keveseknek segít. 

További információk a hpv-ről itt, a méhnyakrákról itt és ha sorstársakat keres, ide kattintson! 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik