Élet-Stílus

Ez a lakásunk legveszélyesebb pontja

főzés (főzés)
főzés (főzés)

A vágódeszka az otthonunk egyik legveszélyesebb és legfertőzőbb pontja - akár 200 százalékkal több baktérium fordulhat meg rajta, mint a vécéülőkén.

A vágódeszkát az egyik legalapvetőbb konyhai eszköznek tartjuk: bármit is vágunk rajta, nyers hústól az organikus zöldségig ez a felület ad otthont mindennek, mielőtt a főzőedénybe vagy a tepsibe kerülne. A Global Hygiene Council által kiadott új tanulmány most azt állítja: ez otthonunk egyik legveszélyesebb és legfertőzőbb pontja – az ételmérgezések 40 százaléka a rossz otthoni higiéniai körülmények miatt történik, mivel a gyakran megérintett tárgyak otthonunkban káros baktériumokkal, többek között E.colival fertőzöttek.

“Az emberek nem takarítják le rendesen a vágódeszkáikat” – mondta Dr. Lisa Ackerley, a Global Hygiene Council képviselője. A vécére nagy gondot fordítunk, sok tisztítószert használunk el rá, mert úgy gondoljuk, hogy az a lakásuk legpiszkosabb pontja. De valamennyi kutatás szerint a konyha volt az, ahol a legveszélyesebb baktériumok vannak.

A nyers hús, a nyers zöldségek és a baromfik okozzák a legtöbb problémát: ezekben ugyanis nagy eséllyel van E.coli, szalmonella és Campylobacter baktérium: a nyers csirkék több mint 60 százalékában található Campylobacter. Ha tárolunk otthon nyers csirkét, akkor valószínű, hogy a Campylobacter is ott ólálkodik a környéken. Biztosabb azt hinni, hogy minden nyers hús és zöldség kockázatos.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik