Élet-Stílus

Kínában a Mikulás ismertebb, mint Jézus

karácsony Peking (karácsony, peking,)
karácsony Peking (karácsony, peking,)

A világ legnépesebb országában rohamléptekkel terjed a karácsony ünnepe, de ehhez szinte semmi köze a kereszténységhez.

Amikor a kommunisták átvették a hatalmat Kínában, egyik első dolguk volt a vallások betiltása. Azóta enyhült a szigor, és jelenleg már több tízmillió kínai keresztény van az ázsiai országban, ahol egyre jobban terjed a karácsony ünnepe is. A kereszténységnek azonban nincsen túl sok köze a decemberi ünnephez – írja az Economist

Míg a nyugati világban a karácsony vallási alapokon nyugvó, de egyre jobban üzletivé váló ünnepnek számít, Kínában már a kereskedelem hozta létre. Ahogy az Economist fogalmaz, nem Krisztus születésének ünnepe, hanem mammomé. „A kínaiak többsége jobban ismeri a Mikulást, mint Jézus” – írta a lap.

 Karácsonyi ünneplők Kínában
Fotó:Europress 

A karácsonyi ajándékozás elterjesztése – teljesen érthető üzleti okokból – a kereskedőknek köszönhető Kínában, akik áruházaikat és üzleteiket télapókkal, karácsonyfákkal és egyéb, a nyugati kultúrából átvett ünnepi dekorációkkal díszítik. Amelyek természetesen mind Kínában készülnek.

A karácsony a kínai üzemek számára már azelőtt ünnep volt, hogy azt maguk a kínaiak el kezdték volna ünnepelni. A világ karácsonyi díszeinek nagyjából 60 százaléka ugyanis az ázsiai óriás gyáraiból kerül ki. Azokat eleinte mind exportra szánták, de az utóbbi években, köszönhetően a karácsony kínai terjedésének, már egyre több és több dísz a helyi boltokban találnak vevőre.

 Karácsonyi díszek egy kínai üzemben
Fotó:Europress 

Kína újonnan kialakul szerelme a karácsonnyal jól látható abban, hogy 2016-ra megnyitja kapuit egy, a karácsonyra ráhúzott vidámpark Csengdu városában. A „Mikulás hivatalos lakóhelyeként” reklámozott „SantaPark” az első lesz Ázsiában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik