Élet-Stílus

Mi történik, ha vírusfertőzéssel megyünk mások közé?

Egy, a héten Washingtonban prezentált amerikai tanulmány azt vizsgálja, hogy hogyan terjednek a vírusok irodai környezetben. A konklúzió sejthető, de nem megnyugtató.

Az emberek sok dologhoz hozzáérnek, így egy vírus terjedése kifejezetten gyors és eredményes tud lenni egy kommunális környezetben. Ha délelőtt tízkor kezdődik a munka és van egy friss influenzás a csapatban, délre már mindenki asztalán ott tolonganak a kórokozók – innen pedig egyenes út vezet a vírusfertőzéshez.

Charles Gerba, a University of Arizona kutatója szerintaz emberi kéz gyorsabban terjeszti a kórt, mint a tüsszentés. Ennek egyik fő oka például a konyha, ahol szinte mindenki hozzáér az olyan népszerű dolgokhoz, mint a kávéfőző vagy a mikró. Gerba szerint minden egyes alkalommal, ahogy hozzáérünk ezen tárgyakhoz,a rajtuk levő organizmusok 30-50 százalék is átvesszük. Ha utána megérintjük az arcunkat, a vírusok bekerülhetnek az orrunkba, a szemünkbe vagy a szánkba. Egy átlagos felnőtt pedig 3-4 percenként hozzáér az arcához, gyermekeknél ez inkább percenként történik: minden egyes ilyen alkalommal esélyünk van arra, hogy elkapunk valamit. 

Gerba és csapata az irodai tesztek során egy úgynevezett MS-2 vírust használtak, amelyterjedésében hasonlít a fertőző vírusokra, ellenben az emberekre nincs hatással. A kutatók asztalokra, kilincsekre, a kávéfőző fogójára tettek vírusokat két irodában: az egyikben 20, a másikban 80 ember dolgozott. Amikor az emberek kezéről mintát vettek, hogy felmérjék az irodában már meglévő esetleges vírusokat, az egyikük kezére is tettek egy MS-2 mintát.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik