Élet-Stílus

Bizarr gyógymódok, amiket még ma is használnak

Tudta, hogy a sár, a skorpió, sőt még a tűz is segíthet abban, hogy jobban érezze magát?

A betegségek és a kínzó fájdalmak ellen az emberiség körülbelül azóta próbál meg hatékony gyógymódot találni, mióta csak létezik. Több kevesebb sikerrel. Időközben a nyugati orvostudomány orvosok, kórházak és különféle gyógyszerek bonyolult hálózatává nőtte ki magát, a világon számos olyan ország van, ahol még hisznek a tradicionális gyógymódok erejében. Sőt mi több, rendszeresen használják is.

Ezeknek a hagyományos gyógymódoknak a többsége a nyugati kultúrában legalábbis bizarr, ha nem egyenesen gyomorforgató. Ennek ellenére állítólag hatásosak. Most az öt legfurcsábbat vesszük sorra:

1. Amikor a gyógyító felgyújtja betegét

Köztudott tény, hogy Kínában több ezer éves kultúrája van a különleges masszázstechnikáknak, melyekkel különböző betegségeket gyógyítanak. Ezek közül az egyik, az úgynevezett holisztikus masszázsterápia, melyet elsősorban akkor használnak, ha a kimerült páciensnek energiára van szüksége.

A kezelés során a gyógyítók a beteg hátára alkoholt öntenek, majd meggyújtják. A lángok csupán néhány másodpercig égnek, és nem érintkeznek a beteg bőrével. Aki már kipróbálta, azt mondja, az eljárás során egységbe kerül a testük, a lelkük és a szellemük.

2. Kígyó- és skorpió bor

A hagyományos keleti gyógyítók egyik kedvenc „varázsszere” a kígyó- illetve skorpió hozzáadásával készült ital, ami életerővel és energiával tölti fel a beteget. Úgy tartják, hogy a bor és a benne tartósított állat szinte bármit meggyógyít a rövidlátástól a hajhullásig. Akik igazán bátrak, azok az ital elfogyasztása után az állatból is esznek egy-két falatot, hogy ezzel javítsák immunrendszerük egészségét.


Kép forrása: Thinkstock

3. Delfinterápia kismamáknak

Peruban ezzel szemben nem a kígyók, hanem a delfinek gyógyító erejére esküsznek. A fővárosban működő terápiás központba minden évben kismamák ezrei zarándokolnak el, hisznek benne ugyanis, hogy a delfin érintése a záloga annak, hogy egészséges utódnak adjanak életet.


Kép forrása: Thinkstock

4. Reumára méhcsípésterápia

Noha több mint 3000 éves múltra tekint vissza, a módszert csak 2007-ben tették legálissá Kínában, ahol most reneszánszát éli. A terápiát végző orvosok szerint a módszer azért hatékony az ízületi- és izomfájdalmak ellen, mert a méhtoxin javítja az adott terület vérkeringését, emellett gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatással bír.


Kép forrása: Europress

A kezeléshez Kínában ma már olasz, illetve az Arab-öböl térségéből származó méhek keresztezésével nyert hibrideket alkalmaznak, melyek nagy, 0,3 milliméteres fullánkkal rendelkeznek.

5. Sárfürdő magas vérnyomás és fejfájás ellen

Indiában a különféle állatok gyógyító ereje helyett, a föld erejében bíznak, immár 5000 éve. A most is rendkívül népszerű sárfürdő, illetve sárterápia az indiai hagyományos gyógyítók szerint a legtöbb problémájukra megoldást jelent. Nem gyógyít ugyan akut betegségeket, se bakteriális fertőzéseket, nyugtató hatása miatt azonban hatékonyan csökkenti a vérnyomást, enyhíti a migrénes betegek panaszait, sőt, még a krónikus bőrbetegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot.


Kép forrása: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik