Nagyvilág europoli

Szijjártó Péter nem szavazta meg a belarusz termékekre kivetett vámokat, egy nappal azután, hogy Minszkben járt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Amint arról lapunk beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Minszkben vett részt egy munkalátogatáson, és tárgyalásokat folytatott Szergej Alejinik fehérorosz külügyminiszterrel.

Egy nappal később Brüsszelben volt jelenése a miniszternek a kereskedelmi miniszterek munkaülésén, ahol az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket büntetővámjáról tárgyaltak a felek. Amint arra a hvg.hu rámutatott, Oroszország és az ukránok ellen velük szövetkező  Fehéroroszország mezőgazdasági termékeit eddig nem sújtották szankciók, most azonban a büntetővámok kivetése mellett döntöttek a tagállamok. Egyetlen fél volt, aki nem szavazta meg mindezt: Szijjártó Péter tartózkodott a magyar kormány képviseletében, amit a külügyminiszter maga jelentett be.

A jogszabályban foglaltak szerint a büntetővám azokra a termékekre vonatkozhat, amelyeket az említett két országból közvetve vagy közvetlenül az EU-ban akarnak értékesíteni. Az EU-n keresztül más harmadik országokba irányuló tranzitokat azonban nem érintenék, elismerve, az orosz és a fehérorosz termékek szerepét a világ élelmezésében.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik