Élet-Stílus

Vakságot okozhat a bőrférgesség

Szúnyog (szúnyog)
Szúnyog (szúnyog)

Óvakodjunk a szúnyogoktól, mert csípésük akár maradandó károsodást is okozhat.

Mindenki ismeri a nyári éjszakákat megkeserítő, zümmögő szúnyogokat: csípésük kellemetlen, pokolian viszkető, dagadt bőrt hagy maga után, de a duzzanat néhány óra alatt lelohad és a viszketés is elmúlik – legalábbis a szerencséseknél. Vannak azonban olyanok, akiknél súlyos allergiás reakciót vált ki a szúnyogcsípés, és komoly betegségek veszélyét is magában hordozza.

Varga József, az Elveszett Állatok Alapítvány állatorvosa arra figyelmeztet, hogy az elmúlt években olyan szúnyogok is megjelentek hazánkban, amelyek emberre és állatra egyaránt veszélyes betegségek kórokozóit hordozzák.

A bőrférgesség (dirofiláriózis) egy fonalféreg (Dirofilaria repens) okozta, tünetekkel nem vagy csak alig járó megbetegedés, ami szúnyogok közvetítésével jut el a kutyától, cicától a gazdákig. A kór eredetileg a déli területeken – Dél-Ázsia és Dél-Európa – jellemző, de a felmelegedés következtében egyre északabbra húzódnak a gazdaszúnyogok, így hazánkat is mindinkább veszélyezteti ez a megbetegedés.

Vakságot okoz

A kifejlett, akár 5-17 centiméter hosszúra is megnövő férgek éveken át képesek a bőr alatt vándorolni úgy, hogy a házi kedvenc semmilyen súlyos tünetet nem mutat. Mindeközben a férgek lárvái a véráramba kerülnek, ahonnan szúnyogcsípés útján jutnak el a következő gazdaszervezetbe. A fertőzöttségre sokszor csak egy esetleges műtét közben derül fény, vagy amikor a férgek eljutnak a szembe, ahol maradandó károsodást, vagy akár vakságot is okozhatnak – hívta fel a figyelmet a felelős állattartás és az állatvédelem jegyében az alapítvány.

A már a szervezetbe került és kifejlődött élősködők elpusztítása csak nagyon erős vegyszerekkel lehetséges, ami kockázatos, ezért megfontolandó. Embernél ez a megoldás nem is jöhet számításba, marad egyedüli módszerként – ha kiderül, hol bújt meg a féreg – a sebészeti kezelés.

Védekezés

A bőrférgesség elleni hatékonyabb védelem és a nagyobb biztonság érdekében különféle védekezési lehetőségek kombinálását javasolják a szakértők.

A kór elleni védekezés legcélravezetőbb módszere tehát a megelőzés. Saját egészségünk megóvása mellett elsősorban a szúnyogok általi terjesztést kell megakadályozni rovarirtó nyakörvek, cseppentő (spot-on) készítmények használatával. Fertőzöttség esetén a bőrféreg szaporodási lehetőségét gyógyszeres kezeléssel lehet visszaszorítani – mondta Varga József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik