Tudomány

Nem eszik semmit, mégis jóllakott

Ughy Márton

2012. 04. 17. 12:00

Az Elba partjainál található egy száj, bélrendszer és végbélnyílás nélküli tengeri féreg.

Korábban a témában:

Olavius algarvensis (Olavius algarvensis, féreg, )
(Forrás: MPI Bremen und Hydra Institut, Elba, C. Lott)

Az Olavius algarvensis szén-monoxiddal és kén-hidrogénnel táplálkozik, pontosabban a bőre alatt ténykedő baktériumokra bízza magát, melyek a gázokból nyert energiát arra használják fel, hogy szénhidrátot termeljenek. Nicole Dubilier, a Max Planck Tengerbiológiai Intézet munkatársa szerint a baktériumok annyira hatékonyak, hogy a féreg az evolúció során teljesen feladta teljes emésztőrendszerét és áttért a szimbiótákon keresztül történő táplálkozásra.

A szagtalan szén-monoxid és a kellemetlen szagú kén-hidrogén az ember számára rendkívül mérgező, a féreg baktériumai viszont épp ezekből képesek energiát nyerni.

Az apró élőlény számára egyébként még egy táplálékforrás létezik: baktériumai segítségével ugyanis képes hasznosítani anyagcseretermékét is. “A féreg ezért nemcsak emésztőrendszeréről, hanem kiválasztószerveiről is lemondhat. Egyelőre ez az egyetlen tengeri élőlény, amely ilyen tulajdonsággal rendelkezik” – írja Dubilier, aki több mint tizenöt éve foglalkozik a szokatlan tengeri féreggel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.