Tudomány

Nem eszik semmit, mégis jóllakott

Az Elba partjainál található egy száj, bélrendszer és végbélnyílás nélküli tengeri féreg.


(Forrás: MPI Bremen und Hydra Institut, Elba, C. Lott)

Az Olavius algarvensis szén-monoxiddal és kén-hidrogénnel táplálkozik, pontosabban a bőre alatt ténykedő baktériumokra bízza magát, melyek a gázokból nyert energiát arra használják fel, hogy szénhidrátot termeljenek. Nicole Dubilier, a Max Planck Tengerbiológiai Intézet munkatársa szerint a baktériumok annyira hatékonyak, hogy a féreg az evolúció során teljesen feladta teljes emésztőrendszerét és áttért a szimbiótákon keresztül történő táplálkozásra.

A szagtalan szén-monoxid és a kellemetlen szagú kén-hidrogén az ember számára rendkívül mérgező, a féreg baktériumai viszont épp ezekből képesek energiát nyerni.

Az apró élőlény számára egyébként még egy táplálékforrás létezik: baktériumai segítségével ugyanis képes hasznosítani anyagcseretermékét is. “A féreg ezért nemcsak emésztőrendszeréről, hanem kiválasztószerveiről is lemondhat. Egyelőre ez az egyetlen tengeri élőlény, amely ilyen tulajdonsággal rendelkezik” – írja Dubilier, aki több mint tizenöt éve foglalkozik a szokatlan tengeri féreggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik