Élet-Stílus

Így épülhetnek fel pillanatok alatt az élsportolók

Lézeres eszközök, ultrahang vagy fizikoterápia: a módszerek, amivel felgyorsítható a gyógyulás, itthon is elérhetők.

A hazai mezőnyben sem kell hosszan keresni azokat az olimpikonokat, akik nemrég még sérülésük miatti kényszerpihenőjüket töltötték.

Ilyés Ferenc, a férfikézilabda-válogatott csapatkapitánya például március legvégén, egy hazai, Gyöngyös elleni edzőmeccsen szerzett súlyos sérülést. Az eset a meccs első perceiben történt, rögtön lehetett tudni, nagy a baj. És valóban az volt, ugyanis a játékos külső bokatörést szenvedett, sérülése miatt pedig még aznap meg kellett műteni a jobb lábát.

Ilyés most ennek ellenére a válogatott tagjaként lép a pályára, játékán pedig cseppet sem látszik a tavaszi sérülés. És bár az eset nem ilyen friss, de hasonló helyzetben van Barta Nóra műugrónk is, aki 2009-es gerincműtéte után most az olimpiai medencébe ugrik. Az operáció emléke pedig eredményére garantáltan nem lehet hatással, hiszen a sportoló már a műtétje utáni, 2010-es Európa-bajnokságon is bronzérmet szerzett.

Ugyancsak komoly problémák után tért vissza az élsporthoz Steinmetz Ádám pólósunk is, aki gerincpanaszai miatt két évet kihagyni kényszerült a csapat játékából. A tavalyi vízilabda-világbajnokságra viszont már rendbe tették gerincét – nyakából eltávolították a beszakadt porckorongelemet, annak helyére pedig csípőlapátjából építettek be egy csontdarabot. Így újra szórhatta a gólokat az ellenfél kapujába. Ahogyan most is, az olimpiai vízilabdacsapat tagjaként.

Teljes erővel

Abban, hogy az olimpikonok rövid időn belül újra az élen lehetnek, egyéni adottságaik és remek regenerációs képességük mellett annak is szerepe van, hogy gyors felépülésüket a velük foglalkozó team – tagjai közt orvos, pszichológus, dietetikus és gyúró – is segíti. Sérülések gyógyítása esetén persze e körből az orvosok szerepe mindenképpen kiemelkedik.
Ha szeretne többet tudni a csodamódszerekről, kattintson ide.
Forrás:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik