Élet-Stílus

Augusztus 13-a a balkezeseké

Legendák, boszorkányok és rendellenességek kísérik augusztus 13-át, ami nem mellesleg a balkezesek világnapja.

A balkezességet sokáig a gonosz erők művének tartották, világnapját 1992. augusztus 13-a óta tartják rendszeresen ezen a napon. Ma már tudjuk, hogy a balkezességhez vezető állapot öröklött, de szerzett is lehet, sokáig azonban -még a 20. század elején is – erőszakkal próbálták rávenni a gyerekeket arra, hogy a „szép kezükkel” írjanak. Még ma is vannak olyan országok, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják és csak intim testrészek mosására használják.

A világon jelenleg a balkezesek aránya 10-20% közé esik: ám minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók úgy vélik, hogy a neolitikum kori embereknek még több mint a fele a bal kezét használta, ellentétben a bronzkori őseinkkel, akik jobbára már jobbkezesek voltak. A szakértők a kézcserét az eszközök használatával magyarázzák: a lándzsa a jobb kézbe került, míg a másik kéz a szívet védte.

A vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a balkezeseknek a jobb oldali agyféltekéjük domináns, míg a jobbkezeseknél a bal. Egyes vélemények szerint az, hogy végül melyik kezünkkel nyúlunk a ceruza után a sikerélménytől függ: a gyermek ugyanis azt a kezét használja majd gyakrabban, amelyikkel sikeres. A balkezesek nagy száma ellenére a modern életben társadalmuk még most is egy kisebbség, ami sok hátránnyal kénytelen szembenézni. Csak rövid ideje készülnek azok a használati tárgyak – ollók, konzervnyitók, mérőszalagok – amelyeket kifejezetten balkezeseknek szánnak.

Híres balkezesek a múltból: Julius Caesar, Napóleon, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello, Mozart, Charlie Chaplin. Ma élő ismert balkezesek: Barack Obama, Bill Gates, Sting, Brad Pitt, Angelina Jolie, Robert de Niro.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik